StoryEditor

Metritis – tu też decyduje żywienie

Zapalenie macicy powoduje trwałe pogorszenie płodności. Czynnikiem ryzyka zwiększającym wystąpienie tego schorzenia jest żywienie niedostosowane do potrzeb energetycznych okresu okołoporodowego.

29.08.2019., 00:00h
Poporodowe zapalenie macicy – metirits - to po zatrzymaniu łożyska oraz subklinicznej ketozie najczęstsza choroba występująca w pierwszych tygodniach po wycieleniu.
W tym okresie krowy są wyjątkowo podatne na zachorowania z powodu ujemnego bilansu energetycznego związanego m. in. z wysiłkiem organizmu spowodowanym regeneracją macicy i zwalczaniem znajdujących się w niej bakterii.  Odporność jest osłabiona, a krowy podatne są na zachorowania.

Metritis osłabia płodność i to długoterminowo

Krowy, które chorowały na metritis mają zmniejszone pęcherzyki jajnikowe, które wytwarzają mniej estrogenu. Hormon ten wpływa na zachowania rujowe. Mniejsze pęcherzyki oznaczają mniej estrogenu i co  się z tym wiąże tym mniej widoczną ruję. Ponadto krowy dotknięte chorobą produkują mniejsze komórki ciałka żółtego, a co za tym idzie produkują w kolejnej ciąży niewielkie ilości progesteronu (hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży). Spowolnione wydzielanie progesteronu po inseminacji, powoduje, iż częściej dochodzi  do obumierania zarodków.

Przyczyną wystąpienia poporodowego zapalenia macicy jest między innymi żywienie w okresie popr...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
19. kwiecień 2024 00:49