StoryEditorŻywienie krów

Do jakich schorzeń prowadzi niedobór cynku u krów?

09.03.2021., 11:03h
Cynk jest niezbędny w procesach wzrostu, a przede wszystkim stabilizacji błon komórkowych. Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych, a ponadto w produkcji oraz sekrecji takich hormonów jak: testosteron, prostaglandyna, insulina i tyroksyna. Cynk jest niezbędny do rozwoju i funkcji gonad, budowy szkieletu i rozwoju płodu. Warunkuje funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Cynk - niezbędny pierwiastek dla homeostazy organizmu

Cynk (Zn) jest pierwiastkiem wewnątrzkomórkowym, którego około 90% znajduje się w kościach i mięśniach szkieletowych. Dużą ilość cynku zawierają erytrocyty, jajniki i trzustka. Niezbędność Zn wynika z jego udziału w procesach enzymatycznych, ponieważ jest aktywatorem ponad dwustu enzymów, które spełniają bardzo ważne funkcje w komórkach, wpływając na biosyntezę białka i metabolizm węglowodanów i tłuszczów.

Dlaczego cynk jest niezbędny w diecie krów?

Wielu badaczy podkreśla, że cynk w dużej mierze jest odpowiedzialny za stabilizację błon komórkowych kanału strzykowego, który jest wyściełany nieuszkodzonym nabłonkiem płaskim. Zapobiega to wnikaniu mikroorganizmów chorobotwórczych do wymienia. W trakcie każdego doju nabłonek pokryty warstwą keratyny (w około 40%) złuszcza się, co stwarza konieczność jej odtwarzania. W procesie odbudowy nabłonka jednym z najważniejszych czynników jest cynk odpowiedzialny za odtwarzanie keratyny.

Niedobór cynku może zwiększać zapadalności krów na mastitis

Keratyna obniża liczbę komórek somatycznych i dlatego wzrost jej syntezy podno...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 19:36