r e k l a m a
Partner portalu
Chorujesz na cukrzycę? Powinieneś pić mleko!

Chorujesz na cukrzycę? Powinieneś pić mleko!

Dla każdej osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym kluczową sprawą jest utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Niemałą rolę odgrywa w tym odpowiednia dieta, której składnikiem może być... krowie mleko.

Dlaczego picie mleka jest wskazane przy cukrzycy?

Połączenie białka z węglowodanami czyni mleko doskonałym napojem dla wszystkich chcących utrzymać niski poziom cukru we krwi. W szklance (250 ml) pełnotłustego mleka jest ok. 11 g węglowodanów i 8 g wysokiej jakości białka, dzięki czemu zaspokaja ono głód i nawadnia organizm, nie przyczyniając się do wzrostu poziomu cukru we krwi.

Mleko zwiększa poposiłkową odpowiedź insulinową

Białka mleka spowalniają trawienie i przedłużają poczucie sytości, dzięki czemu można rzadziej sięgać po przekąski. Ostatnie badania wykazały, że mleko zwiększa także poposiłkową odpowiedź insulinową, która odpowiada za metabolizm glukozy we krwi i jest ważnym elementem kontrolowania cukrzycy.

Oprócz tego zawiera kilkanaście innych cennych składników odżywczych, w tym wapń, witaminę D, witaminy z grupy B czy selen. Pijąc mleko nie tylko można wyrównać poziom cukru we krwi, ale także dostarczyć sobie wielu cennych składników odżywczych.

Artur Puławski
fot. Unsplash
r e k l a m a

Polecany artykuł

r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR