r e k l a m a
Partner portalu
Jak zwiększyć zawartość kazeiny w mleku?

Jak zwiększyć zawartość kazeiny w mleku?

Ostatnie lata to prawdziwy boom na kazeinę. Widać to w większym zainteresowaniu hodowców buhajami, które przekazują na potomstwo pożądany wariant (allel) genu kazeiny. A zainteresowanie jest wynikiem nowych wymogów ze strony przetwórstwa mleka – na pierwszy plan wysuwa się kazeina, która jest głównym (80%) składnikiem białek mleka. Pionierem w premiowaniu dostawców za wyższą zawartość kazeiny w mleku jest mleczarnia Spomlek, która od 3 lat płaci nie tyle za białko, co za kazeinę.

Receptą na kazeinowy sukces jest połączenie genotypu i środowiska w stosunku mniej więcej pół na pół. Dbając o dobrostan (temperatura w oborze!) i żywiąc prawidłowo krowy, zwiększamy procentową zawartość białka ogólnego w mleku i – automatycznie – zawartość kazeiny.

r e k l a m a

Druga część sukcesu to dobór odpowiedniego buhaja, tzn. takiego, który w genotypie ma pożądany wariant genu CASK kodujący jedno z białek mleka – kappa-kazeinę. Mamy trzy warianty CASK: AA, AB i BB. Najbardziej pożądany jest genotyp BB (mamy wtedy gwarancję, że buhaj przekaże swojemu całemu potomstwu zawsze allel B), choć i z genotypu AB jest zysk.

Jak zawartość kazeiny wpływa na jakość mleka?

Mleko od krów o genotypie CASK BB i AB charakteryzuje się: krótszym czasem koagulacji, większą zwięzłością powstałego skrzepu oraz – co najważniejsze – wyższą o 5–8% wydajnością w produkcji świeżego i dojrzałego sera.

Mówiąc wprost – z mleka krów o genotypie BB i AB uzyskamy więcej sera, co w przypadku zakładów nastawionych wyłącznie na jego produkcję, przekłada się bardzo realnie na większy zysk.

Zdjęcie: Archiwum TPR

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody