r e k l a m a
Partner portalu
Nowa technika przetwarzania surowego mleka wyprze pasteryzację?

Nowa technika przetwarzania surowego mleka wyprze pasteryzację?

Australijscy naukowcy opracowali nową technikę przetwarzania surowego mleka, która zapewnia wszystkie korzyści pasteryzacji, pozostawiając jednocześnie więcej składników odżywczych i zachowując smak.

r e k l a m a

Obróbka surowego mleka za pomocą ciśnienia

Technika przetwarzania „Haelen®” wykorzystuje w celu zabicia szkodliwych patogenów i przedłużenia trwałości mleka obróbkę ciśnieniową zamiast cieplnej. Jej twórcy twierdzą, że produkt końcowy zachowuje wyższy poziom witamin, białek i enzymów, które normalnie podczas pasteryzacji są uszkadzane lub niszczone.

Mleko potraktowane Haelen zachowuje:

  • wyższy poziom witamin B2 i B12,
  • aktywność fosfatazy alkalicznej – enzymu niezbędnego do funkcjonowania wątroby i rozwoju kości,
  • kluczowe enzymy w stanie naturalnym – przez to jest łatwiejsze do strawienia niż produkty pasteryzowane,
  • naturalny kolor i smak.


60-dniowy okres przydatności po obróbce metodą Haelen

Nowa metoda różni się również od obróbki Ultra Heat Treatment (UHT), która (podobnie jak pasteryzacja), polega na działaniu ciepła. Zarówno pasteryzacja, jak i proces UHT polega na podgrzaniu mleka – odpowiednio do 72°C przez 15 sekund i 140°C przez dwie sekundy. Metoda Haelen utrzymuje mleko w stanie schłodzonym przez cały czas przetwarzania, co pozwala na zachowanie 60-dniowego okresu przydatności do spożycia w warunkach chłodniczych, w porównaniu do 14 dni w przypadku mleka pasteryzowanego tradycyjnie. Dzięki temu mleko może być transportowane nie tylko drogą lotniczą na cały świat, w tym do miejsc, w których dostęp do świeżego mleka jest ograniczony.

Poza przetwarzaniem mleka płynnego, technologia Haelen może potencjalnie znaleźć zastosowanie w produkcji szerokiej gamy innych produktów mleczarskich, szczególnie tych, w których pożądane jest stosowanie mleka niepasteryzowanego (sery).

Produkty przetwarzane innowacyjną metodą Haelen będzie można znaleźć pod marką „Wholey Milk Company”

Patent Haelen został zatwierdzony przez Departament Bezpieczeństwa Żywności Victoria w Australii. Naturo, firma handlowa, która opracowała proces, planuje wprowadzić na rynek pierwsze komercyjne produkty przetwarzane metodą Haelen w pierwszej połowie 2021 roku. Pod marką „Wholey Milk Company” rozpocznie sprzedaż mleka płynnego początkowo w stanie Queensland, a w 2022 roku na całym świecie.

Zdjęcie: Shutterstock

r e k l a m a

Polecany artykuł

r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody