r e k l a m a
Partner portalu
Chcesz zmniejszyć liczbę upadków cieląt w stadzie? Stosuj probiotyki!

Chcesz zmniejszyć liczbę upadków cieląt w stadzie? Stosuj probiotyki!

Od urodzenia system odpornościowy cieląt staje przed wieloma wyzwaniami – nowe środowisko, częsta zmiana diety, transport, presja patogenów. Stąd wielu hodowców wciąż boryka się z dużym odsetkiem upadków i strat przed odsadzeniem. Czy można im lepiej zapobiec?

r e k l a m a

Zmniejszyć liczbę upadków cieląt do 3%

Złoty standard Amerykańskiego Stowarzyszenia Hodowców Bydła Mlecznego zakłada wskaźnik przeżycia cieląt ponad 97% od 1. doby do 60. dni po urodzeniu (czyli 3% strat). To cel, jednak w praktyce średni wskaźnik umieralności cieląt na amerykańskich fermach wynosi około 7,8%. To wciąż dużo, chociaż że amerykańscy hodowcy już zmniejszyli straty o 6% w latach 2007–2014.

W ograniczeniu śmiertelności pomogą probiotyki

Dlaczego wskaźniki śmiertelności są tak wysokie? Oczywiście pierwszą przyczyną, jaka przychodzi na myśl to choroby. Wiele badań wskazuje, że przyczyna tkwi w jelitach, gdzie zaczyna się wiele chorób. Teraz, gdy wiemy, jak ważne są jelita, możemy postarać się wpłynąć na nie pozytywnie. Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest stosowanie probiotyków (żywych mikroorganizmów, które podane w odpowiednich ilościach, zapewniają gospodarzowi korzyści zdrowotne).

W ostatnich badaniach opublikowanych w czasopiśmie Journal of Dairy Science udowodniono, że Saccharomyces cerevisiae boulardii CNCM I-1079 podawany cielętom w ilości 10 × 109 jednostek tworzących kolonię (CFU) dziennie stymuluje drobnoustroje, poprawiające zdrowie jelit i wspierające układ odpornościowy. Po podaniu wspomnianego probiotyku cielęta mniej chorowały i wymagały mniejszej ilości antybiotyków.

Zdjęcie: Unsplash
r e k l a m a

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 6/2020

Elita Dobry Hodowca 6/2020

  • Dzięki paszowozom rolnicy mogą oszczędzają paszę z TMR-em;
  • Obory lekkie, otwarte i tanie;
  • Profilaktyka gorączki mlecznej;
  • Jak ograniczyć koszty paszy?
  • Jak nawozić gnojowicą w sposób bezpieczny i niskoemisyjny?
  • Jak obliczyć ślad CO2 dla mleka?
  • Jak Fonterra wpływa na światowy rynek mleka?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody