r e k l a m a
Partner portalu
Skąd się bierze alergia na mleko?

Skąd się bierze alergia na mleko?

Coraz więcej ludzi ma alergię na mleko krowie. Może winne są jelita? A raczej mikrobiom jelitowy, który u jednej osoby może zapobiegać rozwojowi alergii na mleko krowie, a u innej niekoniecznie. To wniosek z najnowszych badań naukowców z Chicago (USA).

Bakterie jelitowe odpowiedzialne za nietolerancję mleka?

r e k l a m a

Eksperyment polegał na pobraniu drobnoustrojów jelitowych od 8 zdrowych niemowląt oraz tych uczulonych na mleko i „przeszczepieniu” ich zagrożonym uczuleniem myszom (to specjalnie hodowana linia zwierząt genetycznie wrażliwych na białka mleka krowiego). Następnie myszom podano mleko krowie. Zwierzęta obroniły się przed rozwojem reakcji alergicznej tylko w pierwszym przypadku – gdy dostały florę bakteryjną zdrowych dzieci.  Myszy, które w ogóle nie otrzymały przeszczepu z drobnoustrojów lub otrzymały je od dzieci uczulonych na mleko, wytworzyły przeciwciała przeciwko białkom mleka i silnie zareagowały alergicznie. Czy taki mechanizm zadziała też u ludzi – czy bakterie jelitowe niemowląt bez alergii na mleko mogą chronić przed rozwojem uczulenia inne dzieci?

Anaerostipes caccae kluczowym szczepem dla reakcji alergicznej

Kolejne zagadnienie nurtujące naukowców po otrzymaniu wspomnianych wyników to zbadanie co tak naprawdę „siedzi” w jelitach dzieci zdrowych? Zbadali oni próbki kału dzieci zdrowych i uczulonych. Kluczowy dla reakcji alergicznej okazał się szczep bakterii – Anaerostipes caccae. Po wszczepieniu go myszom, zapobiegał rozwojowi alergii na białko mleka krowiego. Na ostatnim etapie badań pobrano próbki komórek z nabłonka jelit zwierząt.  Okazało się, że w komórkach jelit myszy, którym wszczepiono mikrobiom od zdrowych niemowląt, aktywne były inne geny niż u zwierząt z grupy kontrolnej.

Jeśli okaże się, że ludzki mikrobiom można modyfikować, być może pożegnamy się z reakcjami alergicznymi na mleko krowie.

Źródło: Nature Medicine

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody