r e k l a m a
Partner portalu
W Polsce wzrosło zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

W Polsce wzrosło zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

Nie mamy się czym chwalić – świat redukuje zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej, w Polsce ono rośnie (nie ma niestety danych ile dokładnie antybiotyków zużywają hodowcy bydła mlecznego). W danych raportu Europejskiej Agencji Leków, czytamy, że w 2017 roku zużycie antybiotyków w polskiej produkcji zwierzęcej znacząco wzrosło. Tym samym znajdujemy się w „ogonie” Europy zużywając czterokrotnie więcej środków przeciwbakteryjnych niż Dania, 2,9 razy więcej niż Holandia, 2,4 więcej niż Francja i 1,9 razy więcej niż Niemcy.

r e k l a m a
A było już tak dobrze. W latach 2014 – 2016 zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej spadło, by w 2107 znów wzrosnąć i to aż o 28% (ze 129,4 mg/PCU do 165,2 mg/PCU w porównaniu do poprzedniego roku), przy średniej europejskiej 91,6 mg/PCU (dla 31 krajów).

Nie tylko w Polsce wzrosło zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej

Monitoring zużycia antybiotyków na podstawie sumy sprzedanych środków jest prowadzony od 2010 r.; w 2017 r. dane zaraportowało 31 krajów europejskich. Wzorem dla innych jest W. Brytania – 32,5 mg/PCU i Dania ze zużyciem 39,4 mg/PCU. Wciąż dużo antybiotyków stosuje się w Hiszpanii – 230,3 mg/PCU, ale i tam zaobserwowano spadek w stosunku do roku poprzedniego (ze 362,5 mg/PCU). Wprawdzie nie jesteśmy jedyni, którzy w 2017 roku zużyli więcej antybiotyków (podobnie było w Austrii, Finlandii, Grecji, na Węgrzech, Łotwie, w Holandii, Rumunii, Słowacji i Słowenii), ale nigdzie zużycie nie przekroczyło średniej europejskiej. Niechlubnymi rekordzistami pozostają Cypr 423,1 mg/PCU i Włochy 273,8 mg/PCU.

Polska w ogonie Europy

Na pewno polski wynik nie napawa optymizmem, gdy spojrzymy na to, że czołowi europejscy producenci zwierząt starają się ograniczać zużycie przeciwbakteryjnych środków weterynaryjnych w swojej produkcji i to z dość dobrymi efektami. Polski poziom zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej pozostaje w tyle za Danią, Niemcami, Francją, czy Holandią. To na pewno nie buduje naszej konkurencyjności, szczególnie w dobie globalnej walki z antybiotykoopornością, która w 2016 r. została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za główny problem współczesnej cywilizacji w utrzymaniu zdrowia ludzi.
 
* PCU (population correction unit) został wprowadzony przez EMA i oznacza wskaźnik wielkości pogłowia zwierząt, od których pozyskuje się żywność (bydło, świnie, drób, owce, kozy, ryby, króliki i konie)

Zdjęcie: Pixabay

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2020

Elita Dobry Hodowca 2/2020

  • To nie krowy odpowiadają za globalne ocieplenie
  • 70 wybitnych krów – średnia wydajność stada powyżej 15 tys.kg mleka
  • Jak złagodzić skutki stresu cieplnego u krów?
  • Wysyp paszowozów z poziomymi ślimakami
  • Jak będzie wyglądać produkcja mleka w 2035 roku?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody