r e k l a m a
Partner portalu
Na produkcję mleka duży wpływ ma roczny rytm krów

Na produkcję mleka duży wpływ ma roczny rytm krów

Krowy mają swój rytm roczny. Czy taka wiedza jest potrzebna hodowcom i mleczarniom? Okazuje się, że tak. Ułatwia zarządzanie stadem i planowanie produkcji. Udowadniają to 10-letnie badania naukowców z College of Agricultural Sciences w Pensynwalii (USA).

r e k l a m a

Ilość i skład mleka są bardziej regulowane przez wewnętrzny rytm biologiczny niż przez czynniki środowiskowe, takie jak temperatura otoczenia i wilgotność. Od dość dawna znamy roczny model składu mleka – wyższe stężenie tłuszczu i białka zimą i niższe poziomy latem.

Szczytowa wydajność krów przypada zimą

Naukowcy przeanalizowali krajowe informacje o składzie mleka od 2000 do 2015 r, oraz dane zebrane od 1684 krów w 11 stada bydła w Pensylwanii w latach 2002-2011. We wszystkich badanych stadach szczytowa wydajność, procent tłuszczu i białka występowały w miesiącach zimowych, kiedy dni są krótsze, a najniższe w miesiącach letnich, kiedy dni są najdłuższe. To reakcja fizjologiczna, której nie jesteśmy w stanie zmienić, a która dodatkowo wiąże się z dostępnością światła dziennego.

Mimo że od dawna krowa jest zwierzęciem gospodarskim, produkcja mleka nadal reaguje na ilość światła dziennego, podobnie jak ma to miejsce u zwierząt dzikich. Wyniki, opublikowane w Journal of Dairy Science, powinny pomóc zrozumieć producentom mleka sezonowe wahania i uspokoić ich – poziom tłuszczu rzędu 3,6 % jest nieco za niski w styczniu, ale zupełnie normalny w lipcu. Nie zawsze jest więc konieczność zmiany dawki pokarmowej. Wprowadzenie nowego komponentu do dawki może poprawić procent tłuszczu w następnych miesiącach, choć wzrost ten może być jedynie konsekwencją rocznego rytmu.

Zdjęcie: Archiwum


                             
                         
                         
r e k l a m a

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 3/2020

Elita Dobry Hodowca 3/2020

  • Czy warto zainwestować w automatykę w oborze?
  • Jak wygląda produkcja mleka na amerykańskich fermach?
  • Co zrobić gdy brakuje pasz objętościowych dla krów?
  • Długość cięcia trawy ma znaczenie
  • Dlaczego witamina E i K są tak ważne dla krów?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody