r e k l a m a
Partner portalu
9 zasad przygotowania dobrej kiszonki z traw

9 zasad przygotowania dobrej kiszonki z traw

Do zagrzewania się traw w silosie dochodzi nieustannie. Na szczęście istnieją sposoby, aby tego uniknąć. Produkcja wysokiej jakości kiszonki z traw jest wynikiem dobrego zarządzania procesem silosowania.

Istnieją kiszonki o średniej jakości fermentacji, które mocno się zagrzewają i w konsekwencji są niechętnie pobierane przez zwierzęta. Co może mieć wpływ na wtórną fermentację i jak prawidłowo postępować by uniknąć strat?

1. Krótki czas podsuszania wynoszący maksymalnie 36 godzin

Zbyt długi czas podsuszania na polu prowadzi do utraty bogatego w energię cukru roślinnego, który jest podstawą szybkiego procesu fermentacji. Ponadto wydłuża się aktywność enzymów proteolitycznych, co prowadzi do obniżenia jakości białka surowego. W przypadku roślin zwiędniętych  dolne liście często zanieczyszczone są przez drożdżaki oraz pleśń.

2. Wysokość cięcia na co najmniej 7 cm

Zbyt niskie cięcie zwiększa ilość popiołu w kiszonce. Poza tym, do kiszonki wprowadzane są niepożądane szkodniki fermentacji, takie jak enterobakterie i bakterie clostridium. Ostatecznie zbyt niskie koszenie - poniżej 7 cm- uszkadza darń oraz spowalnia jej ponowny wzrost. Wydłuża to czas odchwaszczania oraz obniża jakość użytków zielonych.

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody