StoryEditor

Ekologia pozostanie produkcją niszową?

Ceny mleka ekologicznego są dość stabilne – w granicach 15 eurocentów więcej niż cena mleka konwencjonalnego. Wdaje się, że nic prostszego jak przestawić produkcję na eko. Nie jest to jednak rozwiązanie dla wszystkich.
28.11.2021., 00:00h

Zapotrzebowanie na mleko i przetwory ekologiczne od kilku lat rośnie

Ograniczenia związane z pandemią koronawirusa oraz przeniesienie konsumpcji z gastronomii zbiorowej do gospodarstw domowych dodatkowo zwiększyło zainteresowanie i popyt na mleko eko. W 2020 r. wśród niemieckich konsumentów wzrosła sprzedaż prawie wszystkich produktów ekologicznych. Zwłaszcza dotyczyło to mleka, śmietany i serów – tak wynika z badań rynku.

Od 2015 roku producenci mleka ekologicznego otrzymują zadowalającą, raczej stabilną cenę netto surowca na poziomie 48 centów za 1 kg i jest to 15 centów więcej niż cena mleka konwencjonalnego. Dlaczego zatem nie wszyscy hodowcy wchodzą w produkcję ekologiczną? W teorii przynajmniej byłoby to rozwiązanie w przypadku dołka cenowego mleka konwencjonalnego. Niestety, nie do końca ta teoria się sprawdza, ponieważ...

Mleko bio stanowi obecnie 4% całej ilości produkowanego mleka; jest to zatem nisza rynkowa i nic się nie zmieni w kolejnych latach nawet jeżeli produkcja mleka bio wzrośnie. Niektóre mleczarnie dopiero teraz ponownie zaczęły przyjmować nowych dostawców surowca ekologicznego. Po wielkiej fali konwersji w połowie ubie...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
20. kwiecień 2024 14:13