StoryEditor

9 zasad przygotowania dobrej kiszonki z traw

Do zagrzewania się traw w silosie dochodzi nieustannie. Na szczęście istnieją sposoby, aby tego uniknąć. Produkcja wysokiej jakości kiszonki z traw jest wynikiem dobrego zarządzania procesem silosowania.

11.09.2019., 00:00h
Istnieją kiszonki o średniej jakości fermentacji, które mocno się zagrzewają i w konsekwencji są niechętnie pobierane przez zwierzęta. Co może mieć wpływ na wtórną fermentację i jak prawidłowo postępować by uniknąć strat?

1. Krótki czas podsuszania wynoszący maksymalnie 36 godzin

Zbyt długi czas podsuszania na polu prowadzi do utraty bogatego w energię cukru roślinnego, który jest podstawą szybkiego procesu fermentacji. Ponadto wydłuża się aktywność enzymów proteolitycznych, co prowadzi do obniżenia jakości białka surowego. W przypadku roślin zwiędniętych  dolne liście często zanieczyszczone są przez drożdżaki oraz pleśń.

2. Wysokość cięcia na co najmniej 7 cm

Zbyt niskie cięcie zwiększa ilość popiołu w kiszonce. Poza tym, do kiszonki wprowadzane są niepożądane szkodniki fermentacji, takie jak enterobakterie i bakterie clostridium. Ostatecznie zbyt niskie koszenie - poniżej 7 cm- uszkadza darń oraz spowalnia jej ponowny wzrost. Wydłuża to czas odchwaszczania oraz obniża jakość użytków zielonych.

3. Zagęszczenie: minimum 215 kg sm/m3

Często nie udaje się osiągnąć odpowiedniego zagęszczenia, czego przyczyną jest w...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
25. kwiecień 2024 23:57