StoryEditor

Brązowy ser Brunost przysmakiem narodowym Norwegów

Z okazji objęcia przewodnictwa w Radzie Bezpieczeństwa ONZ, Norwegia pokazała światu swój przysmak narodowy – brązowy norweski ser karmelowy produkowany pod marką „Ski Queen” (królowa nart).
08.05.2022., 00:00h

Brązowy ser symbolem Norwegii

1 stycznia 2022 roku norweska ambasador Mona Juhl rozpoczęła swoją pierwszą kadencję jako szefowa prezydencji w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w Nowym Jorku od prezentacji kulturowego symbolu swojego kraju – bloku brązowego sera – jako symbolicznego daru dla innych państw członkowskich.
Spółdzielnia mleczarska TINE, producent sera (wg receptury z 1863 roku), w 2021 roku wyeksportowała od 700 do 800 ton brązowego sera produkowanego z mleka od norweskich krów i kóz. To o 30% więcej niż jeszcze 3 lata wcześniej.

”Królowa nart” jest tradycyjnie spożywana w Norwegii ze świeżym pieczywem.

Artur Puławski
fot. Adobe Stock
18. kwiecień 2024 15:13