StoryEditor

Dwie polskie spółdzielnie mleczarskie nagrodzone przez Copa-Cogeca

Podczas środowej ceremonii wręczenia European Awards for Cooperative Innovation wśród nagrodzonych laureatów znalazły się dwie polskie spółdzielnie mleczarskie - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy oraz Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek.
29.04.2022., 00:00h

Cogeca po raz piąty nagradza europejskie innowacje w rolnictwie 

W minioną środę 27 kwietnia 2022 br w Brukseli odbyła się piąta edycja przyznania nagród European Awards for Cooperative Innovation organizowanym przez Copa-Cogeca. Inicjatywa ta ma na celu nagrodzenie innowacyjnych praktyk wprowadzanych w sektorach rolnictwa, żywności, rybołówstwa i leśnictwa na terenie Unii Europejskiej. Przyznane nagrody mają również na celu promowanie wymiany najlepszych praktyk i transferu wiedzy między europejskimi przedsiębiorstwami.

Nagrody przyznano w następujących kategoriach:

  • Innowacyjny produkt,
  • Identyfikowalność i informacje dla konsumentów,
  • Zasoby naturalne i różnorodność biologiczna,
  • Biogospodarka i cyrkularność,
  • Wsparcie dla rolników-członków 
  • Tworzenie wartości społecznej.

Dwie polskie spółdzielnie z nagrodami European Awards for Cooperative Innovation 

Wśród laureatów tegorocznej edycji znalazły się dwie polskie spółdzielnie mleczarskie. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy została wyróżniona w kategorii "Innowacyjny produkt" za wyjątkową waloryzację białka serwatkowego w formie świeżego koktajlu. Jest to obecnie jedyny taki produkt na polskim rynku. Nagrodę odebrał Wiceprezes OSM w Piątnicy - Łukasz Kalinowski.

Drugą polską spółdzielnią wyróżnioną w konkursie jest Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. Mleczarnia otrzymała wyróżnienie w kategorii "Tworzenie wartości społecznej" za wprowadzenie Funduszu Stabilizacji i Rozwoju. Nagrodę w imieniu spółdzielni odebrała Agnieszka Maliszewska - Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka oraz Wiceprezydent COGECA.

Podczas edycji 2020-21 główną uwagę skupiono na innowacjach opartych na idei zrównoważonego rozwoju. 

Oprac. Kamila Dłużewicz
fot. Polska Izba Mleka

16. kwiecień 2024 18:31