StoryEditor

Przepis na leche frita, czyli hiszpańskie smażone mleko

Leche Frita czyli smażone mleko, to jeden z najpopularniejszych, domowych deserów w północnej Hiszpanii. Dlaczego deser nazywany jest "smażonym mlekiem?" Ponieważ gotowane mleko z mąką, które stwardnieje obtacza się w panierce i podsmaża. Ten pyszny deser jest bardzo prosty i niedrogi w przygotowaniu. Jak go zrobić?

Składniki potrzebne na Leche Frita:

  • 3 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 7 łyżek mąki, 1/2 szklanki cukru,
  • 1 l mleka pełnotłustego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 duże jajka,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki masła,
  • mielony cynamon.

Jak przygotować hiszpańskie Leche Frita?

W misce wymieszać skrobię, mąkę i cukier. Dodać szklankę mleka i wymieszać. Odczekać 10 minut, żeby masa zgęstniała. W dużym garnku podgrzać resztę mleka z laską cynamonu. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Nad miską z mąkami i cukrem umieścić sitko i przelewać przez nie gorące mleko, mieszając masę. Wszystko razem wlać ponownie do garnka i na małym ogniu podgrzewać przez 10 minut.
Oliwą albo olejem wysmarować szklane naczynie, wlać do niego masę, wystudzić i odstawić przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 2 cm. Wyciągnąć stężałą masę i pokroić w kostkę.
W misce roztrzepać jajka, na patelni rozgrzać olej, dodać do niego masło. W pozostałej mące obtaczać mleczne kostki i zanurzać w jajku, a potem smażyć po minucie z każdej strony. Odsączyć na papierze i posypać cynamonem.

19. kwiecień 2024 16:06