StoryEditorMiodowe złoto

Kiedy warto spożywać miód gryczany? Jakie ma właściwości?

19.11.2022., 12:00h

Miód gryczany ma szereg dobroczynnych właściwości. To sprzymierzeniec w walce z rozmaitymi chorobami wirusowymi i bakteryjnymi. Jednak jego działanie jest znacznie szersze! Jak stosować miód gryczany? Kiedy najlepiej po niego sięgać?

Miód gryczany pozyskuje się z gryki zwyczajnej, którą z powodzeniem uprawia się także w naszym kraju. Gryka kwitnie od lipca do sierpnia, ma drobne kwiaty koloru białego, różowego bądź czerwonego. To roślina miododajna i jest zapylana przez pszczoły.

Miód gryczany – właściwości zdrowotne

Miód gryczany ma sporo właściwości leczniczych i zdrowotnych. Z wyglądu przypomina czarną herbatę, bywa że ciemnieje do barwy czarnej. W smaku jest ostry, nieco gorzki, wytrawny. Smakuje wybornie i nietuzinkowo! To miód o wielu właściwościach prozdrowotnych. Pomaga w wielu schorzeniach i nie sposób przecenić jego właściwości.

Na co pomaga miód gryczany?

Przede wszystkim wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera rutynę. Z powodzeniem powinny go spożywać zwłaszcza osoby starsze, cierpiące np. na miażdżycę. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym oczyszcza naczynia krwionośne, sprzyja ich uelastycznieniu. Substancje znajdujące się w miodzie idą prosto do krwiobiegu i natychmiast działają, omijając wątrobę!

Miód gryczany warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, tzw. Infekcyjnym, ponieważ ma działanie antybiotyczne i świetnie chroni organizm przed przeziębieniami.

Miod gryczany ponadto:

  • odtruwa oraz oczyszcza wątrobę, która odpowiada za detoksykację,
  • podnosi poziom antyoksydantów w organizmie,
  • poprawia przyswajalność witaminy C, a więc wzmacnia organizm, chroniąc przed grypą,
  • wspomaga szybsze gojenie się ran,
  • zawiera dużą ilość żelaza, które wchłaniane jest w całości, dlatego polecany jest przy niedokrwistości,
  • usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi i działa antynowotworowo,
  • ma pozytywny wpływ na poprawę wzorku, słuchu i pamięci,
  • przyspiesza wzrost poziomu hemoglobiny,
  • działa przeciwkaszlowo, skracając czas trwania infekcji.

Miód gryczany na piękną cerę

Spożywanie miodu gryczanego sprzyja skutecznej pielęgnacji cery, zawarte w nim przeciwutleniacze chronią nas przed uszkodzeniami, które powodują wolne rodniki. Dlatego tak często polecane są maseczki i peelingi zawierające miód gryczany.

image
Jesienne miody

Miód lipowy – na co pomaga?

Co zawiera miód gryczany?

Sporo składników mineralnych i witamin: żelazo i magnez, fosfor, potas, mangan, sód, miedź, krzem, cynk, witaminę C i witaminy B1, B2 i niacynę.

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego są znacznie wyższe, niż powszechnie sądzimy. Regularnie spożywany zwiększa przyswajalność ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Niestety jest dosyć kaloryczny, zawiera ok. 340 kcal w 100 gramach. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych może być szkodliwy dla cukrzyków. Miód gryczany można stosować do deserów, herbaty, naparów, ciast, kulek mocy, dań mięsnych. Nie należy dodawać go do potraw i napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ straci swoje prozdrowotne właściwości.

Angelika Drygas

Fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 17:05