r e k l a m a
Partner portalu
Jak zredukować straty białka w kiszonce?

Jak zredukować straty białka w kiszonce?

Czy istnieją dodatki do kiszonek, które mogą redukować degradację białka? Naukowcy starali się zbadać, które związki mogą zatrzymać proteolizę, naturalnie zachodzącą podczas przechowywania pasz.

Czy istnieją środki, które poprawią sprawność kiszonek i zahamują utratę cennego białka?

r e k l a m a
W trakcie fermentacji kiszonki i jej przechowywania dochodzi do strat białek. Aby zwiększyć wydajność azotu, naukowcy belgijscy testowali w warunkach laboratoryjnych, czy dodatki do kiszonek mogą wpłynąć pozytywnie na zahamowanie proteolizy (degradacji białek) w silosie oraz czy mogą zwiększyć strawność kiszonki.

W eksperymencie kiszeniu poddano trawę z pastwiska oraz czerwoną koniczynę.

Wszystkie zastosowane dodatki miały tylko niewielki wpływ na wartość pH. Tanina dębowa i zeolit zredukowały ilość amoniaku w kiszonce odpowiednio o 12 i 16%, co ograniczyło proteolizę. Niestety, zeolit ograniczył strawność masy organicznej. Roztwór erythrolu i melasa z drewna w ogóle nie miały wpływu na degradację białka.
Wniosek: Trudno znaleźć jeden środek, który zahamowałby rozkład białek. Być może w przyszłości uda się odnaleźć kombinację dodatków , by uzyskać jak najlepsze wyniki.

Źródło: Herremansi i inni, 2018
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody