r e k l a m a
Partner portalu
Jak zredukować straty białka w kiszonce?

Jak zredukować straty białka w kiszonce?

Czy istnieją dodatki do kiszonek, które mogą redukować degradację białka? Naukowcy starali się zbadać, które związki mogą zatrzymać proteolizę, naturalnie zachodzącą podczas przechowywania pasz.

r e k l a m a

Czy istnieją środki, które poprawią sprawność kiszonek i zahamują utratę cennego białka?

W trakcie fermentacji kiszonki i jej przechowywania dochodzi do strat białek. Aby zwiększyć wydajność azotu, naukowcy belgijscy testowali w warunkach laboratoryjnych, czy dodatki do kiszonek mogą wpłynąć pozytywnie na zahamowanie proteolizy (degradacji białek) w silosie oraz czy mogą zwiększyć strawność kiszonki.

W eksperymencie kiszeniu poddano trawę z pastwiska oraz czerwoną koniczynę.

Wszystkie zastosowane dodatki miały tylko niewielki wpływ na wartość pH. Tanina dębowa i zeolit zredukowały ilość amoniaku w kiszonce odpowiednio o 12 i 16%, co ograniczyło proteolizę. Niestety, zeolit ograniczył strawność masy organicznej. Roztwór erythrolu i melasa z drewna w ogóle nie miały wpływu na degradację białka.
Wniosek: Trudno znaleźć jeden środek, który zahamowałby rozkład białek. Być może w przyszłości uda się odnaleźć kombinację dodatków , by uzyskać jak najlepsze wyniki.

Źródło: Herremansi i inni, 2018
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody