42 miliony euro produkcję laboratoryjnego „sera”
Startup Fromo powstał w Berlinie w 2019 roku; zatrudnia obecnie 20 osób z perspektywą rozwoju do 70. Firma zgarnęła ostatnio około 42 milionów euro na produkcję laboratoryjnego „sera” z kazeiny i białka serwatkowego, wytwarzanych przez genetycznie zmodyfikowane komórki drożdży.
Podobno udało się już wyprodukować w ten sposób sery miękkie, takie jak mozzarella i ricotta; później przyjdzie czas na sery twarde.
Kiedy sery z probówki pojawią się na rynku?
Na rynek podróbki sera mają wejść za dwa lata, a do 2025 roku jego cena prawdopodobnie spadnie na tyle, że będzie w zasięgu kieszeni Kowalskiego. Czy produkt, który wymaga zatwierdzenia jako „nowa żywność” (w cyklu produkcyjnym wykorzystywane są organizmy modyfikowane genetycznie), znajdzie swoich amatorów, mimo wątpliwego pochodzenia i smaku?
Zdjęcie: Unsplash
Artykuł ukazał się w magazynie Elita Dobry Hodowca 5/2021 na str. 5. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na Elicie: Zamów prenumeratę.