W okresie powycieleniowym metabolizm krowy mlecznej może ulec ogromnym wahaniom. Przyczyną tych wahań jest fakt, iż wraz z wycieleniem, w ciągu zaledwie kilku dni podwaja się zapotrzebowanie energetyczne zwierzęcia. Jednocześnie świeżo wycielona krowa nie jest w jeszcze w stanie pobrać wystarczającej ilości paszy. Aby uzupełnić brakującą energię mobilizuje rezerwy tkanki tłuszczowej i białkowej ciała. Niektóre krowy zaczynają zużywać swoje rezerwy już przed wycieleniem, co można zaobserwować po wzroście stężenia wolnych kwasów tłuszczowych (NEFA) we krwi.
Skąd się biorą wolne kwasy tłuszczowe we krwi krowy?
NEFA powstaje w wyniku mobilizacji tkanki tłuszczowej. Problematyczne jest to, iż z powodu niedoborów energetycznych metabolizm nie może przetworzyć wszystkich wolnych kwasów tłuszczowych NEFA i zapobiegawczo przechowuje ich część. Około 25% tłuszczów trafia do wątroby gdzie jest magazynowane. W przypadku nasilonego dopływu NEFA, może dojść do stłuszczenia wątroby, co szkodzi jej funkcjonowaniu. Do rozkładu i przekształcania kwasów tłuszczowych NEFA organizm potrzebuje glukozy. Jeśli nie ma jej potrzebnej ilości, r...