StoryEditor

Kontrola żywienia krów: czym jest dawka strawiona?

Żywienie krów, szczególnie tych wysoko wydajnych nie jest sprawą prostą, gdyż specyfika trawienia przeżuwaczy sprawia, że nie od razu wiadomo, jak będzie wykorzystana pasza, którą podajemy krowom. We wcześniejszym artykule została omówiona kontrola najważniejszej dla hodowcy dawki wykorzystanej, która decyduje o tym jaka będzie wydajność, zdrowotność, płodność i kondycja krów, a także opłacalność produkcji mleka.
06.11.2019., 00:00h
Gdybyśmy mieli wszystkie wskaźniki na najwyższym poziomie i byli z nich w 100% zadowoleni, to można by powiedzieć, że kontrola pozostałych rodzajów dawek, a więc strawionej, pobranej, podanej, wymieszanej i obliczonej byłaby zbędna. Ale czy kiedykolwiek będziemy w tej komfortowej sytuacji? Bo skąd będziemy wiedzieć, czy rzeczywiście wszystko działa bezbłędnie i nic nie da się już poprawić? Bez kontroli pozostałych rodzajów dawek pewności tej nigdy nie będzie. Stąd trzeba także dokonać oceny dawki strawionej. Dobrego żywieniowca bardziej interesuje to, co znajduje się z tyłu niż z przodu krowy. Wygląd odchodów, konsystencja, kolor, resztki, jakie pozostają po ich płukaniu wiele mówią o funkcjonowaniu żwacza i jelit, a więc głównych narządów odpowiedzialnych za trawienie i wchłanianie pasz u przeżuwaczy.
 

Specyfika trawienia przeżuwaczy

Głównym organem trawiennym jest żołądek. U przeżuwaczy żołądek jest podzielony na cztery odrębne komory, z których trzy stanowią przedżołądki: żwacz, czepiec, księgi, a czwarta trawieniec to żołądek właściwy (grafika 1). Trawienie w przedżołądkach, z których największy jest żwacz mogący pomieścić na...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
18. kwiecień 2024 11:24