r e k l a m a
Partner portalu
Kontrola żywienia krów: czym jest dawka strawiona?

Kontrola żywienia krów: czym jest dawka strawiona?

Żywienie krów, szczególnie tych wysoko wydajnych nie jest sprawą prostą, gdyż specyfika trawienia przeżuwaczy sprawia, że nie od razu wiadomo, jak będzie wykorzystana pasza, którą podajemy krowom. We wcześniejszym artykule została omówiona kontrola najważniejszej dla hodowcy dawki wykorzystanej, która decyduje o tym jaka będzie wydajność, zdrowotność, płodność i kondycja krów, a także opłacalność produkcji mleka.

Gdybyśmy mieli wszystkie wskaźniki na najwyższym poziomie i byli z nich w 100% zadowoleni, to można by powiedzieć, że kontrola pozostałych rodzajów dawek, a więc strawionej, pobranej, podanej, wymieszanej i obliczonej byłaby zbędna. Ale czy kiedykolwiek będziemy w tej komfortowej sytuacji? Bo skąd będziemy wiedzieć, czy rzeczywiście wszystko działa bezbłędnie i nic nie da się już poprawić? Bez kontroli pozostałych rodzajów dawek pewności tej nigdy nie będzie. Stąd trzeba także dokonać oceny dawki strawionej. Dobrego żywieniowca bardziej interesuje to, co znajduje się z tyłu niż z przodu krowy. Wygląd odchodów, konsystencja, kolor, resztki, jakie pozostają po ich płukaniu wiele mówią o funkcjonowaniu żwacza i jelit, a więc głównych narządów odpowiedzialnych za trawienie i wchłanianie pasz u przeżuwaczy.
 

Specyfika trawienia przeżuwaczy

Głównym organem trawiennym jest żołądek. U przeżuwaczy żołądek jest podzielony na cztery odrębne komory, z których trzy stanowią przedżołądki: żwacz, czepiec, księgi, a czwarta trawieniec to żołądek właściwy (grafika 1). Trawienie w przedżołądkach, z których największy jest żwacz mogący pomieścić nawet 250 l treści pokarmowej, odbywa się dzięki bytującym tu mikroorganizmom: bakteriom, pierwotniakom oraz grzybom. W czepcu o pojemności 5-10 l następuje mieszanie i segregacja treści, by cząstki dobrze rozdrobnione mogły przejść do ksiąg, natomiast wymagające dalszej fermentacji wracają do żwacza. W księgach, o pojemności 7-18 l następuje odwodnienie napływającej treści i skierowanie jej do trawieńca, o pojemności do 20 l, gdzie podobnie jak u zwierząt monogastrycznych, następuje rozkład enzymatyczny paszy.
 

Specyfika trawienia przeżuwaczy

Głównym organem trawiennym jest żołądek. U przeżuwaczy żołądek jest podzielony na cztery odrębne komory, z których trzy stanowią przedżołądki: żwacz, czepiec, księgi, a czwarta trawieniec to żołądek właściwy (grafika 1). Trawienie w przedżołądkach, z których największy jest żwacz mogący pomieścić nawet 250 l treści pokarmowej, odbywa się dzięki bytującym tu mikroorganizmom: bakteriom, pierwotniakom oraz grzybom. W czepcu o pojemności 5-10 l następuje mieszanie i segregacja treści, by cząstki dobrze rozdrobnione mogły przejść do ksiąg, natomiast wymagające dalszej fermentacji wracają do żwacza. W księgach, o pojemności 7-18 l następuje odwodnienie napływającej treści i skierowanie jej do trawieńca, o pojemności do 20 l, gdzie podobnie jak u zwierząt monogastrycznych, następuje rozkład enzymatyczny paszy.

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody