StoryEditor

Komu nie służy mleko?

Jedną z nielicznych chorób, w której picie mleka jest niewskazane jest stwardnienie rozsiane (SM) – choroba, w której układ odpornościowy organizmu niszczy osłonkę mielinową włókien nerwowych. W jej następstwie pojawiają się różnorodne objawy – od zaburzeń czucia (mrowienie, drętwienie), przez problemy ze wzrokiem po zaburzenia ruchu. W skrajnych przypadkach pacjenci potrzebują wózka inwalidzkiego.
01.05.2022., 00:00h

Dlaczego osoby ze stwardnieniem rozsianym nie powinny pić mleka?

Jak wykazali naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn (Niemcy), izolująca włókna nerwowe osłonka została uszkodzona także u myszy, po podaniu im zawartego w mleku białka – kazeiny. Inspiracją do podjęcia badań były wypowiedzi pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Osoby cierpiące na SM często relacjonują, że czują się gorzej, gdy spożywają mleko, twarożek lub jogurt. W doświadczeniu myszy otrzymały różne białka z mleka krowiego, aby sprawdzić, czy istnieje składnik, na który reagują objawami choroby.

Hipoteza się potwierdziła – po podaniu kazeiny, będącej składnikiem mleka krowiego, wraz ze środkiem wzmacniającym jej działanie, u myszy rozwijały się zaburzenia neurologiczne – uszkodzeniu uległa warstwa mieliny wokół włókien nerwowych. Naukowcy podejrzewali, że przyczyną była niewłaściwa odpowiedź immunologiczna, podobna do tej obserwowanej u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Jest to możliwe – dwie cząsteczki są bardzo podobne, przynajmniej częściowo i układ odpornościowy w pewnym sensie myli je ze sobą. Okazało się, że kazeina jest podobna do białka MAG, więc przeciwciała przeciwko kazeinie były również aktywne przeciwko MAG u zwierząt laboratoryjnych.

Kolejnym krokiem było potwierdzenie, że przeciwciała przeciwko kazeinie gromadziły się w komórkach odpowiedzialnych za produkcję mieliny w mózgu. U osób chorych na SM, gdy spożywają one świeże produkty mleczne, układ odpornościowy wytwarza wiele przeciwciał przeciwko kazeinie. Z powodu reakcji krzyżowej z MAG, przeciwciała te uszkadzają również osłonkę mielinową wokół włókien nerwowych.

W tym wszystkim jest jedna dobra wiadomość – problem dotyczy tylko pacjentów z SM uczulonych na kazeinę mleka krowiego. Przynajmniej więc ta grupa powinna powstrzymać się od produktów mlecznych.

Artur Puławski
fot. Pixabay
16. kwiecień 2024 13:44