r e k l a m a
Partner portalu
Mleko od szczęśliwych krów jest bogatsze w składniki odżywcze

Mleko od szczęśliwych krów jest bogatsze w składniki odżywcze

Rosyjscy naukowcy udowodnili,  że szczęśliwe krowy produkują mleko bogatsze w składniki odżywcze. W badaniu podawano zwierzętom napary z substancją chemiczną powszechnie kojarzoną z uczuciem szczęścia. Efektem był wyższy poziom wapnia we krwi krów hf i w mleku krów rasy jersey zaraz po wycieleniu. Wyniki, opublikowano w Journal of Endocrinology.

r e k l a m a

Hipokalcemia - problem wysokowydajnych krów

Zawartość wapnia w mleku jest dla konsumenta kluczowa – w diecie wielu osób podstawowym źródłem wapnia są produkty mleczne takie jak mleko, ser i jogurt. Ważne więc, by poziom tego pierwiastka był wystarczający. Tymczasem jak wykazały badania – w USA 5–10% populacji krów mlecznych cierpi na hipokalcemię, w której poziom wapnia jest niski. Ryzyko wystąpienia tej choroby jest szczególnie wysokie bezpośrednio przed i po porodzie. Wiele wiemy jak radzić sobie z hipokalcemią, niewiele jest jednak badań jak można jej zapobiegać.

Serotonina - hormon szczęścia wpływa na zawartość wapnia w mleku

U gryzoni wykazano, że serotonina (naturalnie występująca substancja chemiczna powszechnie kojarzona z uczuciem szczęścia) odgrywa rolę w utrzymaniu poziomu wapnia; na tej podstawie zespół z University of Wisconsin-Madison, kierowany przez dr Laurę Hernandez, zbadał możliwości zwiększenia poziomu wapnia przez wygenerowanie serotoniny w mleku i we krwi krów mlecznych. Zespół wprowadził substancję chemiczną, która przekształca się w serotoninę do organizmów krów mlecznych (hf i jersey), w okresie poprzedzającym poród. Poziom wapnia w mleku, i we krwi obwodowej mierzono przez cały czas trwania eksperymentu.

Wyniki zaskakują – wprawdzie serotonina poprawiła poziom wapnia w obu rasach, ale u każdej z nich inaczej. Krowy rasy hf miały wyższy poziom wapnia we krwi, ale niższy poziom wapnia w mleku (w porównaniu z kontrolą). Odwrotna sytuacja miała miejsce krów rasy jersey, a wyższy poziom wapnia w mleku był szczególnie widoczny w 30. dniu laktacji.

Kolejne kroki to zbadanie mechanizmu molekularnego, za pomocą którego serotonina reguluje poziom wapnia i dlaczego mechanizm różni się w zależności od rasy.

Zdjęcie: Unsplash

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2020

Elita Dobry Hodowca 2/2020

  • To nie krowy odpowiadają za globalne ocieplenie
  • 70 wybitnych krów – średnia wydajność stada powyżej 15 tys.kg mleka
  • Jak złagodzić skutki stresu cieplnego u krów?
  • Wysyp paszowozów z poziomymi ślimakami
  • Jak będzie wyglądać produkcja mleka w 2035 roku?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody