Hipokalcemia - problem wysokowydajnych krów
Zawartość wapnia w mleku jest dla konsumenta kluczowa – w diecie wielu osób podstawowym źródłem wapnia są produkty mleczne takie jak mleko, ser i jogurt. Ważne więc, by poziom tego pierwiastka był wystarczający. Tymczasem jak wykazały badania – w USA 5–10% populacji krów mlecznych cierpi na hipokalcemię, w której poziom wapnia jest niski. Ryzyko wystąpienia tej choroby jest szczególnie wysokie bezpośrednio przed i po porodzie. Wiele wiemy jak radzić sobie z hipokalcemią, niewiele jest jednak badań jak można jej zapobiegać.
Serotonina - hormon szczęścia wpływa na zawartość wapnia w mleku
U gryzoni wykazano, że serotonina (naturalnie występująca substancja chemiczna powszechnie kojarzona z uczuciem szczęścia) odgrywa rolę w utrzymaniu poziomu wapnia; na tej podstawie zespół z University of Wisconsin-Madison, kierowany przez dr Laurę Hernandez, zbadał możliwości zwiększenia poziomu wapnia przez wygenerowanie serotoniny w mleku i we krwi krów mlecznych. Zespół wprowadził substancję chemiczną, która przekształca się w serotoninę do organizmów krów mlecznych (hf i jersey), w okresie poprzedzającym poród. Poziom wapnia w mleku, i we krwi obwodowej mierzono przez cały czas trwania eksperymentu.
Wyniki zaskakują – wprawdzie serotonina poprawiła poziom wapnia w obu rasach, ale u każdej z nich inaczej. Krowy rasy hf miały wyższy poziom wapnia we krwi, ale niższy poziom wapnia w mleku (w porównaniu z kontrolą). Odwrotna sytuacja miała miejsce krów rasy jersey, a wyższy poziom wapnia w mleku był szczególnie widoczny w 30. dniu laktacji.
Kolejne kroki to zbadanie mechanizmu molekularnego, za pomocą którego serotonina reguluje poziom wapnia i dlaczego mechanizm różni się w zależności od rasy.
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash