Jak pozbyć się bakterii?
1. Płukanie: opłukać dokładnie wszystkie części letnią wodą (dobrej jakości, nadającej się do picia). Usuwa to 90% zanieczyszczeń. Nie używać do tego zbyt ciepłej wody - spowoduje to osadzanie się białka mleka na powierzchni, które stworzy trudny do usunięcia nalot (zagrożenie nalotem bakteryjnym).
2. Czyszczenie główne: namoczyć w gorącej kąpieli wodnej (54-57oC) z dodatkiem alkalicznego środka do czyszczenia przyrządów udojowych (dozowanie według zaleceń producenta) przez 20 minut, następnie dokładnie wyczyść szczotką (długa szczotka, rękawiczki do czyszczenia). Pod koniec czyszczenia temperatura wody powinna wynosić ≥ 49oC, aby brud nie osiadł ponownie na narzędziach.
Wskazówka: Zawsze trzymać w wodzie termometr, kontrolując poziom temperatury.
3. Płukanie: spłukać czystą, zimna wodą pitną.
4. Dezynfekcja: części, które są przechowywane oraz narzędzia do odpajania zanurza się w roztworze do dezynfekcji.
5. Suszenie: dokładnie wysuszyć wszystkie części na suszarce. Pozostałości wilgoci = bakterie.
6. Przechowywanie: chronić od zabrudzeń, wysuszone przechowywać w suchych warunkach. Nie trzymać na stanowisku udojowym oraz na podłodze.
Kontrola: sprawdzić stężenie bakterii w siarze bezpośrednio z butelki. Wartości docelowe to:- <100 000 jtk/ml
- wzorowe< 10 000 jtk/ml
- <10 000 jtk/ml
- wzorcowe < 1000 jtk/ml
jtk - jednostka tworząca kolonię