StoryEditor

Jak prawidłowo dezynfekować przyrządy do podawania siary

Bakterie z pierwszego doju mogą spowodować biegunkę oraz osłabić absorpcję antyciał z siary przez jelito cielęcia. Aby do tego nie dopuścić, przyrządy do zadawania siary muszą być po każdym użyciu dokładnie oczyszczone.
05.12.2019., 00:00h

Jak pozbyć się bakterii?

1. Płukanie: opłukać dokładnie wszystkie części letnią wodą (dobrej jakości, nadającej się do picia). Usuwa to 90% zanieczyszczeń. Nie używać do tego zbyt ciepłej wody - spowoduje to osadzanie się białka mleka na powierzchni, które stworzy trudny do usunięcia nalot (zagrożenie nalotem bakteryjnym).

2. Czyszczenie główne: namoczyć w gorącej kąpieli wodnej (54-57oC) z dodatkiem alkalicznego środka do czyszczenia przyrządów udojowych (dozowanie według zaleceń producenta) przez 20 minut, następnie dokładnie wyczyść szczotką (długa szczotka, rękawiczki do czyszczenia). Pod koniec czyszczenia temperatura wody powinna wynosić ≥ 49oC, aby brud nie osiadł ponownie na narzędziach.

Wskazówka: Zawsze trzymać w wodzie termometr, kontrolując poziom temperatury.

3. Płukanie: spłukać czystą, zimna wodą pitną.

4. Dezynfekcja: części, które są przechowywane oraz narzędzia do odpajania zanurza się w roztworze do dezynfekcji.

5. Suszenie: dokładnie wysuszyć wszystkie części na suszarce. Pozostałości wilgoci = bakterie.

6. Przechowywanie: chronić od zabrudzeń, wysuszone przechowywać w suchych warunkach. Nie trzymać na stanowisku udojowym oraz na podłodze.

Kontrola: sprawdzić stężenie bakterii w siarze bezpośrednio z butelki. Wartości docelowe to:
  • <100 000 jtk/ml
  • wzorowe< 10 000 jtk/ml
Wartości docelowe dla bakterii z grupy Coli to:
  • <10 000 jtk/ml
  • wzorcowe < 1000 jtk/ml

jtk - jednostka tworząca kolonię

28. maj 2024 01:45