Specyfika procesu metabolicznego żwaczy powoduje u nich wysoką produkcję ciepła. Już przy 20°C krowy nie są w stanie oddawać go w wystarczającym stopniu do otoczenia. Pierwsze oznaki złego samopoczucia, takie jak szybszy oddech czy spadek pobieranej paszy, pojawiają się już przy temperaturach od 16°C. Jeśli będzie się utrzymywała tendencja do coraz wyższej temperatury a do tego będzie brakowało wiatru, stres cieplny stanie się również problemem naszej szerokości geograficznej.
Ważna nie tylko temperatura powietrza w oborze
W aspekcie komfortu termicznego oprócz temperatury powietrza, decydującą rolę odgrywają również wilgotność powietrza, jego prędkość przepływu i temperatura promieniowania, które dociera do obory głównie poprzez nagrzane elementy takie jak powierzchnia pokrycia dachowego. W centrum badawczym LfL Bayern badano wpływ czynników konstrukcji obory na występowanie stresu cieplnego u krów.
Aby móc dokonać porównania, opracowano cyfrowe modele budynków z trzema wariantami utrzymania 2-, 3- i 4- rzędowej obory dla takiej samej liczby zwierząt.
Aby móc dokonać porównania, opracowano cyfrowe modele budynków z trzema wariantami utrzymania 2-, 3- i 4- rzędowej obory dla takiej samej liczby zwierząt.
Za pomocą programu symulacyjnego dla każdego z trzech modeli budynku inwen...