r e k l a m a
Partner portalu
Jak zatrzymać ciepło na zewnątrz obory?

Jak zatrzymać ciepło na zewnątrz obory?

Już temperatury od 16°C mogą być dokuczliwe dla krów. W centrum doświadczalnym LfL Bayern testowano w jaki sposób powinna być zbudowana obora, aby krowy były w jak najmniejszym stopniu narażone na stres cieplny.

Specyfika procesu metabolicznego żwaczy powoduje u nich wysoką produkcję ciepła. Już przy 20°C krowy nie są w stanie oddawać go w wystarczającym stopniu do otoczenia. Pierwsze oznaki złego samopoczucia, takie jak szybszy oddech czy spadek pobieranej paszy, pojawiają się już przy temperaturach od 16°C. Jeśli będzie się utrzymywała tendencja do coraz wyższej temperatury a do tego będzie brakowało wiatru, stres cieplny stanie się również problemem naszej szerokości geograficznej.

Ważna nie tylko temperatura powietrza w oborze

W aspekcie komfortu termicznego oprócz temperatury powietrza, decydującą rolę odgrywają również wilgotność powietrza, jego prędkość przepływu i temperatura promieniowania, które dociera do obory głównie poprzez nagrzane elementy takie jak powierzchnia pokrycia dachowego. W centrum badawczym LfL Bayern badano wpływ czynników konstrukcji obory na występowanie stresu cieplnego u krów.

Aby móc dokonać porównania, opracowano cyfrowe modele budynków z trzema wariantami utrzymania 2-, 3- i 4- rzędowej obory dla takiej samej liczby zwierząt.

Za pomocą programu symulacyjnego dla każdego z trzech modeli budynku inwentarskiego zostały obliczone wartości godzinne temperatury powietrza, temperatury operacyjnej i wilgotności powietrza wnętrz obory dla półrocza letniego. Temperatura operacyjna w równym stopniu uwzględnia zarówno temperaturę powietrza, jak i średnią temperaturę wewnętrznych powierzchni budynku, a tym samym również ciepło promieniowania powierzchni dachu. Z wyliczonych wartości godzinowych powstała suma godzinowego wskaźnika THI (Temperature Humidity Index - Indeks Termiczno-Wilgotnościowy) dla każdego modelu obory. Jakie wyniki uzyskano?

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody