StoryEditor

Jakie możliwości daje czujnik HarvestLab?

Kluczem wysokiej wydajności krów jest wysoka jakość skarmianych kiszonek. Ta z kolei zależy od jakości surowca oraz sposobu jego zakiszania czyli ugniecenia, przykrycia i  zastosowania  preparatów do zakiszania.
05.07.2020., 00:00h

Jakie możliwości daje czujnik HarvestLab?

W uzyskaniu najwyższej jakości kiszonek z pomocą przychodzą dziś nowoczesne technologie. Innowacyjne rozwiązanie w zakresie zbioru kukurydzy na kiszonkę zaprezentował  Paweł Kamiński z firmy John Deere Polska, podczas tegorocznego Narodowego Dnia Mlecznej Fermy. Rozwiązaniem tym jest czujnik HarvestLab, który montowany jest na rurze wyrzutowej sieczkarni. Czujnik, działając na zasadzie podczerwieni –  dokonuje pomiaru skoszonej masy przelatującej przez rurę wyrzutową. W czasie sekundy urządzenie wykonuje około 4000  pomiarów  i na  ich podstawie zbiera informacje o koszonym plonie. Jakie informacje można uzyskać już na etapie koszenia? Przede wszystkim wilgotność koszonej masy i zawartość  w niej suchej masy, które są parametrami o podstawowym  znaczeniu dla prawidłowego procesu zakiszania. Oprócz nich,  Harvestlab  może dostarczyć nam informacji na temat  zawartości  białka, skrobi oraz NDF-u( włókna detergentowo neutralnego) i ADF -u ( włókna detergentowo kwaśnego).

Wilgotność koszonego materiału nie jest stała i różni się nawet między poszczególnym polami. Operator sieczkarni...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
06. grudzień 2024 06:30