![W badaniu pierwiastki otrzymały dawkę o wysokim udziale paszy treściwej (60% suchej masy). Czujnik pH w żwaczu wykazał, że te krowy rozwinęły subkliniczną kwasicę żwacza](https://static.elita-magazyn.pl/images/2024/05/16/o_536441_1280.webp)
Jakie możliwości daje czujnik HarvestLab?
W uzyskaniu najwyższej jakości kiszonek z pomocą przychodzą dziś nowoczesne technologie. Innowacyjne rozwiązanie w zakresie zbioru kukurydzy na kiszonkę zaprezentował Paweł Kamiński z firmy John Deere Polska, podczas tegorocznego Narodowego Dnia Mlecznej Fermy. Rozwiązaniem tym jest czujnik HarvestLab, który montowany jest na rurze wyrzutowej sieczkarni. Czujnik, działając na zasadzie podczerwieni – dokonuje pomiaru skoszonej masy przelatującej przez rurę wyrzutową. W czasie sekundy urządzenie wykonuje około 4000 pomiarów i na ich podstawie zbiera informacje o koszonym plonie. Jakie informacje można uzyskać już na etapie koszenia? Przede wszystkim wilgotność koszonej masy i zawartość w niej suchej masy, które są parametrami o podstawowym znaczeniu dla prawidłowego procesu zakiszania. Oprócz nich, Harvestlab może dostarczyć nam informacji na temat zawartości białka, skrobi oraz NDF-u( włókna detergentowo neutralnego) i ADF -u ( włókna detergentowo kwaśnego).
– Wilgotność koszonego materiału nie jest stała i różni się nawet między poszczególnym polami. Operator sieczkarni...
Jakie możliwości daje czujnik HarvestLab?
W uzyskaniu najwyższej jakości kiszonek z pomocą przychodzą dziś nowoczesne technologie. Innowacyjne rozwiązanie w zakresie zbioru kukurydzy na kiszonkę zaprezentował Paweł Kamiński z firmy John Deere Polska, podczas tegorocznego Narodowego Dnia Mlecznej Fermy. Rozwiązaniem tym jest czujnik HarvestLab, który montowany jest na rurze wyrzutowej sieczkarni. Czujnik, działając na zasadzie podczerwieni – dokonuje pomiaru skoszonej masy przelatującej przez rurę wyrzutową. W czasie sekundy urządzenie wykonuje około 4000 pomiarów i na ich podstawie zbiera informacje o koszonym plonie. Jakie informacje można uzyskać już na etapie koszenia? Przede wszystkim wilgotność koszonej masy i zawartość w niej suchej masy, które są parametrami o podstawowym znaczeniu dla prawidłowego procesu zakiszania. Oprócz nich, Harvestlab może dostarczyć nam informacji na temat zawartości białka, skrobi oraz NDF-u( włókna detergentowo neutralnego) i ADF -u ( włókna detergentowo kwaśnego).
– Wilgotność koszonego materiału nie jest stała i różni się nawet między poszczególnym polami. Operator sieczkarni powinien więc stale optymalizować ustawienia maszyny tak, by zagwarantować jak najlepsze możliwości ugniatania kiszonki na pryzmie. Firma John Deere wykonała szeroko zakrojone badania jakości kiszonki z kukurydzy, które przeprowadziły dwie niemieckie firmy. Okazało się, że największy wpływ na możliwość ugniatania występuje przy długości cięcia od 3 do 17 mm. Wpływ ten jest już zdecydowanie mniejszy gdy rośliny tniemy na długość 17-19 mm – mówił Paweł Kamiński, prezentując jednocześnie wyniki kolejnych badań. – Wykazały one, że jeżeli długość cięcia nie zostanie wyregulowana do takiej samej zawartości suchej masy, to gęstość pryzmy jest o około 14% mniejsza. Z kolei do 25% mniejsza może być gęstość przy zmiennej zawartości suchej masy. A zatem odpowiednie przygotowanie zielonki do ugniatania sprawia, że mamy mniejsze starty kiszonki na pryzmie. Im lepiej ubita pryzma, tym mniej chorobotwórczych bakterii i powietrza będzie do niej przenikało, a tym samym zapewnione będą lepsze warunki do beztlenowej fermentacji kiszonki. I właśnie czujnik HarvestLab zamontowany na sieczkarni posiada tzw. system AutoLoc, który automatycznie dobiera długość cięcia koszonego materiału, w zależności od zawartości w nim suchej masy. Im kukurydza będzie bardziej wilgotna wówczas dłuższe będzie jej cięcie.
Dozownik zakiszacza precyzyjnie dobierze jego dawkę
Kolejną możliwością jaką daje czujnik HarvestLab jest precyzyjne dozowanie zakiszacza na podstawie zawartości suchej masy w sieczce. Czujnik automatycznie reguluje ilość dodatków (l/t) na podstawie odczytów suchej masy. Jak zapewnia producent, wykorzystanie urządzenia pozwala zaoszczędzić nawet 10% na dodatkach do zakiszania.
Czujnik Harvest Lab może również funkcjonować jako urządzenie stacjonarne. Można go bowiem zdemontować z sieczkarni i zainstalować na specjalnej przystawce ze szkłem pomiarowym i za pomocą laptopa i przeglądarki internetowej wykonywać te same analizy wyłączając cukry, które oznacza się tylko w świeżej masie. Każdego dnia możemy więc sprawdzić parametry kiszonki zadawanej do paszowozu i odpowiednio bilansować dawkę pokarmową.
![Korzystanie z możliwości jakie daje czujnik HarvestLab np. w postaci dobrania odpowiedniej długości cięcia do wilgotności koszonego materiału może poprawić zagęszczenie na silosie nawet o 15% – przekonuje Paweł Kamiński](https://static.topagrar.pl/media/uploads/harvestlab.png)
- Korzystanie z możliwości jakie daje czujnik HarvestLab np. w postaci dobrania odpowiedniej długości cięcia do wilgotności koszonego materiału może poprawić zagęszczenie na silosie nawet o 15 % – przekonuje Paweł Kamiński
Poza sezonem, kiedy sieczkarnie już nie pracują czujnik HarvestLab z powodzeniem można zamontować na wozie asenizacyjnym. Podczas rozlewania gnojowicy czujnik mierzy zawartość w niej suchej masy i – to co najbardziej nas interesuje – zawartość azotu, amonu, tlenku potasu czy tlenku fosforu. Dzięki tym pomiarom możemy bardzo precyzyjnie zaaplikować gnojowicę .
– W praktyce, gdy system ten zamontowany jest na wozie asenizacyjnym współpracującym z ciągnikiem John Deere wyposażonym w przekładnię bezstopniową to czujnik może dobierać dwa parametry pracy takiego zestawu: prędkość jazdy, tak by utrzymać prędkość wylewanej gnojowicy w oparciu o zawartość azotu i fosforu. Gdy ciągnik ma przekładnię mechaniczną to system pokazuje z jaką prędkością operator powinien jechać by utrzymać optymalną dawkę. Jeżeli wiemy ile substratów organicznych i w jakiej dawce wylaliśmy na polu to bardzo precyzyjnie możemy dopasować nawożenie mineralne oszczędzając tym samym na zakupie nawozów – przekonuje Paweł Kamiński.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska