r e k l a m a
Partner portalu
Jakimi metodami można wykryć podkliniczną kwasicę?

Jakimi metodami można wykryć podkliniczną kwasicę?

Kwasica żwacza bardzo obciąża wysokowydajne krowy i między innymi z tego powodu  powinna być jak najszybciej  zdiagnozowana.

r e k l a m a

SARA (subucate ruminal acidosis) – podkliniczną postać kwasicy – można wykryć tylko wtedy, gdy dokładnie obserwujemy zwierzęta. Dotknięte schorzeniem krowy będące w zaawansowanej laktacji są wychudzone, oddają zmiennie raz luźny, raz normalny kał i bardzo niechętnie przeżuwają. Ich wydajność mleczna jak również płodność są poniżej przeciętnej.

Typowymi przyczynami pojawienia się SARA (jako problemu w stadzie) są niedobory w dawce pokarmowej, selektywne jedzenie oraz nagła zmiana paszy. Dawki ze zbyt dużą przewagą paszy treściwej wpływają na obniżenie - w czasie paru godzin - zdrowego przedziału ph w żwaczu, wynoszącego od 5,8-7,0 do poziomu poniżej 5,5. Istnieją dwa rodzaje metod  oznaczania poziomu ph żwacza.

Bezpośrednie metody badania pH żwacza

  1. Badanie płynnej treści żwacza sondą. Przy doświadczonej osobie przeprowadzającej badanie i dobrze unieruchomionym zwierzęciu jest to w miarę dokładna, ale pracochłonna i kosztowna metoda.

  2. Automatyczne badanie bolusem – metoda ta jest dokładna, ponieważ wartości mierzone pochodzą z różnych części żwacza i są określane wielokrotnie. Jednakże koszty tego badania są wysokie, a analiza danych wymaga dalszych poprawek.

Pośrednie metody badania odczynu w żwaczu

  1. Kwasica odzwierciedla się również we krwi, moczu i mleku.  W tej pośredniej kontroli, informacji o sytuacji w stadzie mogą dostarczyć takie parametry jak: ph-moczu, wartości tłuszczu w mleku, DCAD (Dietary Cation-Anion Difference)
W sytuacjach, gdy potrzebna jest diagnostyka pojedynczej krowy lub przy niejasnych wynikach badań krwi i moczu sensowne będzie zastosowanie metody bezpośredniej czyli przeprowadzenie badania treści płynnej żwacza sondą. Do kontroli ogólnej sytuacji w stadzie sprawdzą się metody pośrednie
Źródło: Wittek i inni, Shigeru
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
r e k l a m a

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 3/2020

Elita Dobry Hodowca 3/2020

  • Czy warto zainwestować w automatykę w oborze?
  • Jak wygląda produkcja mleka na amerykańskich fermach?
  • Co zrobić gdy brakuje pasz objętościowych dla krów?
  • Długość cięcia trawy ma znaczenie
  • Dlaczego witamina E i K są tak ważne dla krów?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody