r e k l a m a
Partner portalu
Kiszonka z glikolem przeciwko kwasicy

Kiszonka z glikolem przeciwko kwasicy

Czy tworzący się w trakcie kiszenia glikol propylenowy może zapobiec kwasicy w początkowej fazie laktacji?

r e k l a m a

W początkowej fazie laktacji podaż i popyt na energię rzadko są w równowadze

By w tym okresie uniknąć ketozy, powszechną praktyką jest podawanie krowom glikolu propylenowego. Skąd go wziąć? Duże ilości glikolu można znaleźć w kiszonce z trawy, którą zaszczepia się w procesie kiszenia bakteriami mlekowymi heterofermentatywnymi.

Na Uniwersytecie w Getyndze w Niemczech badano, jakie skutki ma wysoki i niski poziom glikolu propylenowego na parametry metaboliczne (kwas β-hydroksymasłowy - BHB oraz niezestryfikowane kwasy tłuszczowe - NEFA), wydajność mleczną oraz pobranie paszy.

W tym celu naukowcy skarmiali zwierzęta kiszonką z trawy "zaszczepioną" kombinacją bakterii mlekowych homo- i heterofermentacyjnych (grupa HoHe, m in. Lactobacillus buchneri) lub tylko bakteriami homofermentacyjnymi (grupa Ho).

Kiszonka z trawy zaszczepiona bakteriami HeHo zawierała o wiele więcej glikolu propylenowego

Krowy otrzymywały dawkę pokarmową, w której kiszonka stanowiła 34,1%. Codziennie rejestrowano wydajność mleczną oraz ilość pobieranej paszy. Analiza krwi w kierunku BHB oraz NEFA została przeprowadzona 6 tygodni przed wycieleniem, jak również w pierwszych 6 tygodniach laktacji. Badania wykazały, że kiszonka zaszczepiona bakteriami homo- i  heterofermentacyjnymi (grupa HoHe) zawierała wyraźnie więcej glikolu propylenowego (3,89%), w porównaniu z kiszonką, która miała dodatek samych bakterii homofermentacyjnych (0,06%).

Jak kiszonki wpłynęły na zdrowie i wydajność mleczna krów?

Mimo, że ilość energii w paszy w obu grupach nie rożni się, to grupa skarmiana kiszonką zaszczepioną bakteriami HoHe, miała znacząco niższe stężenie BHB we krwi i wyższą wydajność mleczną. Wyprodukowany przez bakterie glikol propylenowy może faktycznie redukować  poziom ciał ketonowych we krwi tuż po porodzie.

Źródło: Lau i inni, 2018

Zdjęcie: Archiwum

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Elita Dobry Hodowca 2/2019

Nowoczesne kojce porodowe
Norweska czerwona – ciekawa rasa krów
Jak efektywnie wypasać krowy zasuszone? 
Czy obora z dojem automatycznym zwiększa dobrostan krów? 
Intensywne odpajanie, to zdrowsze cielęta
Robot do TMR-u spłaca się w mleku
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody