Zbiór 193 szczepów kwasu mlekowego i bifidobakterii zdeponowany jest w Krajowej Kolekcji Kultur Mikroorganizmów, w Instytucie Pasteura (CRBIP), a pozostałe – ponad 1600 szczepów Danone przechowuje w swoim centrum badawczo-innowacyjnym w Paryżu.
Jogurt niczym lekarstwo
Pierwszy jogurt Danone wyprodukował w 1919 roku w Barcelonie farmaceuta Isaac Carasso, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe.
Wcześniej rosyjski naukowiec Ilji Miecznikow w 1908 r. potwierdził naukowo przydatność jogurtu. Isaac korzystając z bałkańskiej receptury, zaczął produkować jogurt w swoim małym laboratorium. Codziennie rano do aptek Carasso dostarczał 400 glinianych naczyń z jogurtem.
Wcześniej rosyjski naukowiec Ilji Miecznikow w 1908 r. potwierdził naukowo przydatność jogurtu. Isaac korzystając z bałkańskiej receptury, zaczął produkować jogurt w swoim małym laboratorium. Codziennie rano do aptek Carasso dostarczał 400 glinianych naczyń z jogurtem.
Dziś hasło firmy to „Jedna planeta. Jedno zdrowie”.
Zdjęcie: Pixabay