Zapotrzebowanie na mleko i przetwory ekologiczne od kilku lat rośnie
Ograniczenia związane z pandemią koronawirusa oraz przeniesienie konsumpcji z gastronomii zbiorowej do gospodarstw domowych dodatkowo zwiększyło zainteresowanie i popyt na mleko eko. W 2020 r. wśród niemieckich konsumentów wzrosła sprzedaż prawie wszystkich produktów ekologicznych. Zwłaszcza dotyczyło to mleka, śmietany i serów – tak wynika z badań rynku.
Od 2015 roku producenci mleka ekologicznego otrzymują zadowalającą, raczej stabilną cenę netto surowca na poziomie 48 centów za 1 kg i jest to 15 centów więcej niż cena mleka konwencjonalnego. Dlaczego zatem nie wszyscy hodowcy wchodzą w produkcję ekologiczną? W teorii przynajmniej byłoby to rozwiązanie w przypadku dołka cenowego mleka konwencjonalnego. Niestety, nie do końca ta teoria się sprawdza, ponieważ...
Mleko bio stanowi obecnie 4% całej ilości produkowanego mleka; jest to zatem nisza rynkowa i nic się nie zmieni w kolejnych latach nawet jeżeli produkcja mleka bio wzrośnie. Niektóre mleczarnie dopiero teraz ponownie zaczęły przyjmować nowych dostawców surowca ekologicznego. Po wielkiej fali konwersji w połowie ubie...