r e k l a m a
Partner portalu
Elita Dobry Hodowca - w nowym wydaniu o kosztach produkcji mleka

Elita Dobry Hodowca - w nowym wydaniu o kosztach produkcji mleka

Ukazał się już najnowszy numer "Elity Dobrego Hodowcy", magazyny dla rolników produkujących mleko. W tym numerze napisaliśmy m.in. o rosnących kosztach produkcji mleka i o tym, że maksymalna wydajność nie musi być najlepszą strategią dla hodowców krów. Można także przeczytać jak w nowych oborach rolnicy ograniczają ryzyko przenoszenia chorób między krowami.

r e k l a m a

Drodzy Czytelnicy

Oddajemy w Wasze ręce kolejny i zarazem przedostatni w tym roku numer "Elity Dobrego Hodowcy". Po, jak mamy nadzieję, udanych i obfitych kukurydzianych żniwach, zapewniających dostatek podstawowej w produkcji mleka paszy – kiszonki z kukurydzy, ze spokojem będziecie mogli zasiąść do lektury bieżącego numery "Elity". I wydaje się, że tylko w tej kwestii panuje względny spokój, bowiem zarówno realia, jak i perspektywy dla producentów mleka (ale nie tylko) bynajmniej spokojem nie napawają.

Maksymalna wydajność w produkcji mleka nie musi być opłacalna 

Jak na razie nie widać bowiem końca rosnącej inflacji, której skutkiem są rosnące i to w tempie po wielokroć większym koszty produkcji. Do tego dochodzą także obawy związane z przyjęciem reform Wspólnej Polityki Rolnej w ramach Zielonego Ładu i strategii "od pola do stołu".

W bieżącym numerze naszego dwumiesięcznika szczególnej uwadze polecamy artykuł "Jak znaleźć złoty środek", w którym autorzy przekonują i udowadniają, że powszechnie panująca opinia, iż produkcja mleka opłaca się tylko wtedy gdy osiąga się maksymalnie wysokie wydajności jest nieprawdą. Maksymalna wydajność, ze względów ekonomicznych nie zawsze jest tą optymalną, szczególnie, gdy trzeba ją drogo kupić.

Nowe podejście do profilaktyki chorób bydła mlecznego

Już dosłownie za chwilę hodowców obowiązywać będzie zakaz stosowania antybiotyków, który wymusza zupełnie nowego podejścia do profilaktyki większości schorzeń bydła mlecznego. Każde zmiany budzą niepokój i obawy i nie tyle w kwestii konieczności dostosowania ile kosztów, jakie mogą one pochłonąć. Ekonomia bowiem to podstawa każdej produkcji.

Zobacz także

Ciekawymi informacjami na temat pasz podzielił się, w artykule "Pasze chronione dla krów" dr Ryszard Kujawiak z Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt, w którym to znajdziecie Drodzy Czytelnicy odpowiedź na pytanie: czy stosowanie w dawce pokarmowej komponentów chronionych przed szybkim rozkładem w żwaczu zawsze jest lepsze dla zwierząt i opłacalne dla hodowcy.

Nowe pomysły prosto z gospodarstw mlecznych

Agrarsklep

Elita – roczna prenumerata

Elita – roczna prenumerata

Płacisz tylko

75,00 zł SPRAWDŹ

W numerze nie zabraknie oczywiście relacji z ciekawych, mlecznych gospodarstw. Agnieszka i Krzysztof Rudowiczowie – dostawcy Spółdzielczego Związku Grup Producentów Rolnych Lazur w Nowych Skalmierzycach, z Daniszyna, rok temu oddali do użytku nową oborę. Zasiedlając obiekt za priorytet uznali minimalizację zakupu jałówek.

Wszystko w trosce o bezpieczeństwo przed potencjalnym ryzykiem przeniesienia do obory chorób zakaźnych. Szacunki mówią, że w Polsce około połowa stad zarażonych jest BVD/MD oraz IBR/IPV, a główną przyczyną zakażeń jest właśnie zakup zwierząt bez stosownych badań i kwarantanny. Warto o tym pamiętać planując zakup materiału hodowlanego.

W nowy – można rzec luksusowy pod względem dobrostanu zwierząt – obiekt dla mlecznego stada zainwestowali także Agata i Tadeusz Kocowie z miejscowości Koce-Schaby, dostawcy białego surowca do Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita. Tutaj krowy odpoczywają na łóżkach wodnych, które pomimo wysokiego kosztu zakupu doskonale się sprawdzają. Od ponad dwóch dekad hodowcy współpracują ze SHiUZ-em w Bydgoszczy, i jak przyznają, w kwestii rozrodu stada żadnych zamian nie planują.

Zachęcam zatem do lektury "Elity Dobrego Hodowcy", gdzie specjaliści dzielą się wieloma praktycznymi i jakże cennymi radami w zakresie profilaktyki zdrowotnej i żywienia. Każde wprowadzone w życie zalecenie może przyczynić się przecież do zmniejszenia kosztów produkcji mleka, a to wydaje się dziś celem nadrzędnym.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

Polecany artykuł

r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody