StoryEditor

Indeks cen na GDT wystrzelił. Niemal wszystkie produkty mleczne zyskały

Podczas ostatniej aukcji na GDT niemal wszystkie produkty zyskały na wartości. Największy wzrost odnotowano w przypadku maślanki w proszku. Duży wzrost odnotowały także bezwodny tłuszcz mleczny, masło oraz pełne mleko w proszku. Jest to pierwsza sesja Fonterry od maja, która zakończyła się na plusie. 

06.12.2018., 00:00h

Indeks cen GDT wzrósł o 2,2%. To pierwszy wzrost od maja! 

We wtorek, 4 grudnia 2018 roku odbyła się kolejna aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT wzrósł do poziomu 865 punktów, czyli o 2,2% w porównaniu do wcześniejszej aukcji z 20 listopada (846 pkt.). 

Jest to pierwsza sesja zakończona wzrostem od maja 2018 roku, bowiem kolejnych 12 aukcji z rzędu kończyło się spadkami. Była  to najdłuższą seria bez wzrostu cen w historii GDT. 

Wzrosły ceny aż 7 produktów na GDT. Znacząca spadło ilość sprzedanego towaru

Wzrost indeksu cen na GDT wynika ze zwyżki cen aż siedmiu produktów, które są przedmiotem aukcji GDT. Wzrost cen odnotowano na następujących pozycjach:

  • maślanka w proszku +16,9%) 
  • bezwodny tłuszcz mleczny +3,9%,  
  • masło +2,7%, 
  • pełne mleko w proszku +2,5%, 
  • kazeina podpuszczkowa +2,0%, 
  • laktoza +0,5%, 
  • odtłuszczone mleko w proszku +0,3%.

Jedynie ceny sera Cheddar spadły o -2,2%. Z kolei serwatka nie była przedmiotem aukcji z 4 grudnia 2018 roku. 

W porównaniu do poprzedniej sesji, znacznie zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów. Wolumen sprzedaży wyniósł zaledwie 36 450 ton, wobec 42 966 ton podczas aukcji z 22 listopada, co oznacza spadek o -15,2%. 
Ceny masła na ostatniej aukcji wzrosły o 2,7% (fot. pixabay)

  • Ceny masła na ostatniej aukcji GDT wzrosły o 2,7% (fot. pixabay) 

Analityk: w kolejnych miesiącach ceny produktów mlecznych będą spadać, zwłaszcza ceny masła

Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska uważa, że w najbliższym czasie na ceny mleka i produktów mlecznych wpływ będzie mieć wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii oraz wzrost kosztów produkcji związanych z podwyżkami cen energii elektrycznej. A to może wpływać na obniżenie cen skupu mleka. 

– Uwzględniając utrzymujący się najsilniejszy od 5 lat wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii uważamy, że wczorajszy wzrost indeksu GDT ma charakter przejściowy. W kolejnych miesiącach oczekujemy dalszego spadku cen produktów mlecznych, w szczególności masła – uważa Jakub Olipra.  
Będzie to oddziaływało w kierunku obniżania przez mleczarnie cen skupu mleka. Od początku 2019 r. dodatkowym czynnikiem sprzyjającym spadkom cen skupu mleka będzie wzrost cen energii, który mleczarnie najprawdopodobniej częściowo przerzucą na rolników. Wzrost kosztów zostanie w pewnym stopniu przerzucony także na konsumentów, co będzie ograniczało spadek dynamiki cen detalicznych produktów mlecznych – prognozuje Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska. 

Koleje aukcje GDT odbędą się 18 grudnia 2018 roku oraz 2 i 15 stycznia 2019 roku. 

Paweł Mikos
Fot. Pixabay 

21. listopad 2024 23:42