Drastyczny spadek eksportu produktów z UK do krajów Unii
Kilka dni przed upływem terminu Londyn i Bruksela uzgodniły wspólny pakt handlowy, który w dużej mierze unika ceł. Jednak ze względu na kontrole i formalności handel stał się znacznie bardziej złożony i gwałtownie spadł eksport żywności z Wielkiej Brytanii do UE – w pierwszych trzech miesiącach roku sprzedaż eksportowa spadła o prawie połowę (47%) do około 1,7 miliarda funtów (prawie 2 miliardy euro).
Najbardziej ucierpieli producenci mleka
Patrząc rok wstecz, spadek eksportu do Europy wynosi nawet 55%. Najbardziej ucierpieli producenci mleka – eksport produktów mlecznych spadł o 90%.
Zdjęcie: Unsplash
Artykuł ukazał się w magazynie Elita Dobry Hodowca 4/2021 na str. 6. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na Elicie: Zamów prenumeratę.