Mleko ekologiczne zyskuje coraz większa popularność
W badaniu Joachim Molkentin i jego współpracownicy zwracają uwagę, że mleko organiczne zyskało ogromną popularność w wielu krajach. Przykładowo – jego sprzedaż w Niemczech wzrosła o prawie jedną trzecią w latach 2006–2007.
W związku z dużym popytem na mleko eko, oszuści mogą wykorzystywać tę sytuację, wprowadzając na rynek fałszywy produkt. Stąd potrzeba lepszych testów.
Jak odróżnić mleko ekologiczne od zwykłego?
Nowe testy wykorzystują analizę tłuszczu w mleku pod kątem stosunku stabilnych izotopów węgla. Te różnią się w zależności od ilości skarmianej kukurydzy. Test opiera się na założeniu, że w konwencjonalnej produkcji krowy dostają dawkę z dużą ilością kukurydzy, zaś krowy hodowane ekologicznie karmione są mniejszą ilością kukurydzy, a większą ilością pasz pastwiskowych. Ponadto zespół zidentyfikował znaczną różnicę w zawartości kwasu alfa-linolenowego w tłuszczu mlecznym między próbkami mleka organicznego i konwencjonalnego. Mleko organiczne ma zazwyczaj wyższą zawartość kwasu alfa-linolenowego niż mleko konwencjonalne.
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash