Sommelier mleka - czyli kto?
Wszystkich dwunastu uczestników nowego kursu sommeliera w Genussakademie Bayern otrzymało swoje certyfikaty po ośmiu dniach zaawansowanego szkolenia oraz pomyślnym zdaniu egzaminów pisemnych i ustnych.
Szkolenie obejmowało nie tylko część sensoryczną, ale również wiedzę na temat polityki mleczarskiej, zrównoważonego rozwoju rynku i jakości mleka. Uczestnicy poznali też prawdy i mity na temat mleka i dowiedzieli się jak odpierać fałszywe informacje o jego rzekomej szkodliwości; odwiedzili też gospodarstwa i zobaczyli, w jakich warunkach żyją zwierzęta i jak wygląda praca przy nich.
Wyjście na przeciw oczekiwaniom rynku
Kurs na mlecznego sommeliera to wyjście naprzeciw oczekiwaniom rynku – szkolenie zaangażowanych ludzi z ugruntowaną specjalistyczną wiedzą. W przyszłości przeszkoleni specjaliści będą mogli uświadamiać konsumentów, że istnieją różne opcje produkcji mleka i jego warianty (mleko sienne, od krów żyjących w podwyższonym dobrostanie, pastwiskowanych itp.). Wszystko po to, aby decyzje zakupowe przy wyborze mleka były bardziej świadome.
Artur Puławski
Zdjęcie: Unsplash
Artykuł ukazał się w magazynie Elita Dobry Hodowca 1/2022 na str. 5. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na Elicie: Zamów prenumeratę.
Zdjęcie: Unsplash
Artykuł ukazał się w magazynie Elita Dobry Hodowca 1/2022 na str. 5. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na Elicie: Zamów prenumeratę.