StoryEditor

Uroczyste otwarcie nowoczesnej obory Poznańskiej Hodowli Roślin

Poznańska Hodowla Roślin kojarzona będzie już teraz nie tylko z nowoczesną genetyką roślin i wysokiej jakości materiałem siewnym, ale również z nowoczesną hodowlą bydła mlecznego, która prowadzona jest w spółce od 1998 roku. 7 października 2019 r. dnia uroczyście otwarto nową oborę na 500 krów mlecznych w Czaczu (gmina Śmigiel).
28.10.2019., 00:00h

Rozbudowa obory była koniecznością

Poprawa dobrostanu zwierząt oraz wzrost wydajności stada – to priorytety przyświecające koncepcji rozbudowy fermy w Czaczu, której prace inwestycyjne ruszyły w 2018 roku. Inwestycja zrealizowana została przy współpracy firm: PHU Chod Dróg, Chłodrol oraz Gea.

Na mlecznej fermie utrzymywane jest stado liczące ponad 1300 sztuk bydła, w tym 500 krów mlecznych, o średniej wydajności 9800 kg mleka od sztuki. Jak poinformował prezes Janikowski, pod względem produkcyjności poprzeczka została postawiona bardzo wysoko - na poziomie 12 tys. kg mleka od krowy.

Mamy nadzieję, że po zapewnieniu zwierzętom najwyższego dobrostanu oraz ostrej selekcji stada, opartej w najbliższej przyszłości na zakupie około 100 wysoko cielnych jałowic z krajowych hodowli, mamy szanse na równanie do najlepszych – zaznaczył prezes Janikowski.

Jak wyposażona jest nowoczesna obora?

Obiekt ma długość blisko 145 m i szerokość 38,7 m. Jest nieco szerszy od standardowych budynków tego typu, a to po to, by zapewnić krowom jak najwyższy dobrostan, między innymi poprzez zminimalizowanie skutków hierarchii w stadzie. Powierzchnia użytkowa obory wynosi prawie 5547 m2, przy czym sama powierzchnia legowisk to 1155 m2. Centralnie położony korytarz paszowy dzieli oborę na dwie symetryczne części. Na każdej z nich zaplanowano trzy rzędy boksów legowiskowych. Na stole paszowym zastosowano drabiny zatrzaskowe Twist & Lock. W ścianach podłużnych budynku zamontowane zostały kurtyny sterowane automatycznie. Zwiększeniu komfortu zwierząt służą również m.in. liczne czochradła oraz 5-metrowe wentylatory.

    Do uroczystego przecięcia wstęgi prezes Czesław Janikowski zaprosił: Karola Pabisiaka – wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu NZSS „Solidarność” Region Wielkopolska, Jacka Malickiego – zastępcę dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Warszawie oraz Filipia Sondija – dyrektora departamentu Nadzoru nad Spółkami KOWR
  • Do uroczystego przecięcia wstęgi prezes Czesław Janikowski zaprosił: Karola Pabisiaka – wiceprzewodniczącego Zarządu Regionu NZSS „Solidarność” Region Wielkopolska, Jacka Malickiego – zastępcę dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Warszawie oraz Filipia Sondija – dyrektora departamentu Nadzoru nad Spółkami KOWR
Dostęp krów do świeżej paszy przez całą dobę zapewni robot do podgarniania paszy na stole paszowym. Mózgiem całej obory jest system niezawodnej identyfikacji krów CowScout, pozwalający na sprawne i automatyczne zarządzanie płodnością i zdrowiem stadem.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
25. kwiecień 2024 10:41