Na schemat pracy udojowej składają się wszystkie działania związane z dojem. Określa on wszystkie czynności, które wykonujemy w trakcie, przed oraz po doju. Schemat ów składa się z następujących czynności:
- zastosowanie przedzdajacza czyli kontrola zdrowia oraz stymulacja wymienia
- mycie strzyków, czyli usuwanie bakterii
- założenie i ustawienie kubków udojowych
- dipping poudojowy, czyli dezynfekcja i pielęgnacja strzyków
Niezmienny schemat prowadzi do lepszych wyników i wpływa pozytywnie na zdrowie wymienia. Przestrzeganie stałego schematu zapobiega również przenoszeniu bakterii z jednej krowy na drugą.
Kontroluj procedury doju
Kontrolowanie poszczególnych etapów doju ma sens, gdy rozpoczynamy dopiero pracę przy doju, gdy przychodzą nowi pracownicy, oraz przy zmianach liczebnych w stadzie. Niemniej, przynajmniej raz w roku warto kontrolnie sprawdzić procedury stosowane podczas doju.
Jakość naszej pracy przy doju można ocenić przy pomocy wskaźników oraz testów. Wskaźniki, takie jak na przykład kontrola przeżuwania, ponowne przeżuwanie przy stanowisku udojowym można zarejestrować poprzez obserwację stada.