3 najważniejsze zasady prawidłowej kąpieli racic
Zbyt skoncentrowany roztwór do kąpieli racic niszczy skórę w szparze międzyracicowej oraz naskórek, zbyt rozcieńczony nie spełnia swojej funkcji. Dlatego procedurę kąpieli racic trzeba dopasować do warunków panujących w gospodarstwie, biorąc pod uwagę następujące trzy elementy:
1. Wyłącznie według zaleceń – substancję aktywną, jej koncentrację, częstotliwość kąpieli, należy dopasować do ogólnego stanu racic w stadzie. Najlepiej dla konkretnego gospodarstwa doradzi doświadczony oborowy lub lekarz zajmujący się problemami racic. Warto skorzystać z doradztwa, bo standardowa procedura nie zawsze się sprawdzi, chociażby dlatego, że problemy z racicami nie zawsze rozwijają się wg takiego samego schematu.
2. Napełnianie wanny roztworem do kąpieli racic – rzeczywisty poziom objętości wanny rzadko kiedy zgadza się z objętością, którą deklaruje producent. Dla prawidłowego dozowania substancji aktywnej, hodowca powinien sprawdzić, jaka jest rzeczywista pojemność wanny. Nakład pracy poświęcony na napełnienie wanny konkretną ilością płynu jest jednorazowy i w ostatecznym rozrachunku opłaca się!
3. Przeliczyć koncentrację – substancja aktywna płynów do dezynfekcji i pielęgnacji racic oferowana jest w określonych koncentracjach, zazwyczaj w postaci skondensowanej. Aby otrzymać zalecaną przez lekarza koncentrację, nie obędzie się bez przeliczenia. Potrzebna jest do tego znajomość następujących parametrów:
- objętość wanny do kąpieli (np. 200 litrów),
- stężenie substancji czynnej w koncentracie (z etykiety, np. 24%),
- stężenie robocze kąpieli racic (np. 3%), zalecane przez weterynarza, czy producenta,
- wzór do przeliczania (patrz ramka),
- prawidłowa notatka instrukcji obsługi.
Najlepsze powody dokładności
Jeżeli roztwór do kąpieli racic jest zbyt skoncentrowany, drażni i uszkadza skórę. A stąd już krótka droga dla wielu chorób infekcyjnych, takich jak: mortellaro (truskawkowa pięta) i panaritium (zastrzał). I stan racic zamiast się polepszać, ulega pogorszeniu.
Jeżeli kąpiele racic mają zbyt rozcieńczoną substancję aktywną, nakład pracy i kosztów jest nieefektywny. Niska koncentracja substancji aktywnej nie poradzi sobie z patogenem. Wówczas wanna do dezynfekcji staje się wanną infekcyjną.
Kontrolowanie wartości pH roztworu do kąpieli racic
By upewnić się, że roztwór do kąpieli racic nie drażni skóry, warto skontrolować poziom pH – wartość ta powinna być stabilna między 4,0 a 5,5. Poziom pH można łatwo oznaczyć za pomocą papierka lakmusowego lub urządzenia elektronicznego. Ten drugi aparat powinien być regularnie kalibrowany. Dla pewności – mierzymy pH w każdym przygotowywanym roztworze do kąpieli racic, zanim krowy do niego wejdą. Rada: jeżeli papierki lakmusowe, czy miernik pH przechowujemy razem z innymi akcesoriami do kąpieli racic, nie zapomnimy o pomiarze pH i stanie się to rutyną.
Wartość pH pomaga rozpoznać, kiedy płyn w wannie do kąpieli należy wymienić na świeży. Z czasem przez zanieczyszczenie odchodami, moczem czy dodatek wody, koncentracja substancji aktywnej zmienia się, mieszanina traci swoje właściwości, a wartość pH rośnie. Sprawdza się to lepiej niż zasada „1 litr roztworu na sztukę w stadzie”. Dlatego pH roztworu w wannie mierzymy też w trakcie użytkowania i przy zmianie odczynu przygotowujemy świeży.
Wzór do przeliczania - jak obliczyć koncentrację płynu do kąpieli racic?
Ilość dodanego koncentratu = całkowita objętość płynu w wannie x (zalecenie zastosowania substancji aktywnej w roztworze w % x 10)/Koncentracja substancji aktywnej w koncentracie w % x 10
Przykładowe przeliczenie
200 litrów x 30/24% x 10 = 6000 litrów/240
25 litrów 24-procentowego koncentratu należy wymieszać z 175 litrami wody, aby uzyskać 200 litrów płynu do kąpieli racic o ostatecznej koncentracji 3%!
Przykładowe przeliczenie
200 litrów x 30/24% x 10 = 6000 litrów/240
25 litrów 24-procentowego koncentratu należy wymieszać z 175 litrami wody, aby uzyskać 200 litrów płynu do kąpieli racic o ostatecznej koncentracji 3%!
-kb-
Zdjęcie główne: Pixabay
Zdjęcie główne: Pixabay
Zdjęcie w artykule: Berkemeier