Czy i jak można zwiększyć dobrostan krów mlecznych w okresie przejściowym? Na pytanie to szeroko odpowiadała prof. Marina Von Keyserlingk z University of British Columbia z kanadyjskiego Vancuver podczas konferencji „Dobrostan bydła mlecznego – współczesne wyzwania?”, która w połowie marca br. odbyła się na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.
– Okres przejściowy jest absolutnie krytycznym etapem fizjologicznym krowy, dlatego zwierzęta znajdujące się w tym okresie powinny być objęte naszą szczególną troską, gdyż w tym właśnie czasie są one szczególnie wrażliwe. Dotychczas zbyt długo skupialiśmy się wyłącznie na prawidłowym żywieniu krów w okresie przejściowym, a – jak się okazuje – nie jest ono jedynym winowajcą występowania chorób w tym czasie – mówiła prof. Marina Von Keyserlingk, informując jednocześnie, iż chorobą numer jeden okresu przejściowego jest zapalenie macicy (metritis).
Chore nie walczą o paszę
W opinii prof. Keyserlingk, schorzenie to jest zbyt rzadko diagnozowane. Najczęściej wtedy, gdy w oborze pojawia się lekarz weterynarii. Potwierdzeniem może być jedno z doświadczeń, któremu poddano 1...