StoryEditor

Choroba Mortellaro - problem sięgający w głąb

Choroba Mortellaro, znana również jako dermatitis digitalis (DD) lub truskawkowa pięta jest chorobą o ciężkim przebiegu - to wynik głębokiego wnikania w tkanki patogenów chorobotwórczych.
10.11.2019., 00:00h

Co predysponuje krowy do choroby Mortellaro?

Wilgotność, wartość pH poniżej lub powyżej pH skóry, które wynosi 4,1 do 5,7 (przykładowo pH gnojowicy to 7,5), chłód, stres, zranienia, obniżona odporność immunologiczna. Wszystkie te czynniki niszczą barierę ochronną skóry.

Gdzie jest strefa choroby?

Stan zapalny powstaje w obrębie bruzdy opuszki racicy i rozprzestrzenia się do szpary międzypalcowej.

Patogeny

Chorobę Mortellaro wywołują beztlenowe bakterie (krętki) z rodzaju Treponema. Wnikają one w tkanki dając owrzodzenia. Skóra narażona na niesprzyjające warunki (np. po niewłaściwej korekcji czy kąpieli racic) reaguje nadmiernym rogowaceniem, przez co jeszcze trudniej zwalczyć objawy choroby.

Widoczna linia?

Infekcję można dostrzec na pierwszy rzut oka - linia brzegu korony racicy jest niewyraźna (rozmyta).

System dynamiczny - pięć stadiów M

Choroba Mortellaro może mieć zróżnicowany przebieg ze względu na to, że zwierzęta różnie reagują na patogeny chorobotwórcze.

M0 - zdrowe: 10 do 30% osobników ze stada nigdy nie zachoruje. Wynika to z predyspozycji genetycznych.

M1 - stadium początkowe: białoróżowe ogniska zapalne o średnicy...

Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
26. maj 2024 04:49