r e k l a m a
Partner portalu
Kwasica żwacza - bagatelizowany problem wysokoprodukcyjnych stad

Kwasica żwacza - bagatelizowany problem wysokoprodukcyjnych stad

Kwasica żwacza, choroba stad wysokoprodukcyjnych, szczególnie niebezpieczna jest w fazie podklinicznej. Długo nierozpoznawalna może objęć całe stado.

r e k l a m a

Jakie są przyczyny rozwoju kwasicy żwacza?

Nadmierne zakwaszenie żwacza u krów jest jednym z częstszych, wciąż bagatelizowanych problemów. Oznacza spadek wartości pH w żwaczu do poziomów podklinicznych – wartości pH w zależności od autora < 6,3 do < 5,8; w fazie ostrej pH < 5,5. Głównym problemem jest zazwyczaj sposób żywienia. Kwasicę wywołuje wiele czynników – błędy struktury paszy, ale też nagła zmiana dawki, błędy w dozowaniu paszy treściwej, nadmiar łatwostrawnych węglowodanów, bądź selektywne pobieranie paszy. Problem pogłębiają czynniki mało oczywiste – zbyt duża obsada, czy stres cieplny. W grupie ryzyka znajdziemy przede wszystkim krowy w fazie okołoporodowej i w fazie wysokiej produkcji. Chorują też jałówki ze względu na generalnie niższy pobór paszy, przy zaburzonej (zbyt dużej) podaży paszy treściwej.

Jakie objawy przy kwasicy żwacza?

O podkwaszeniu zwierzęcia czy stada mogą świadczyć nagłe spadki wydajności mlecznej, jak również spadek ogólnej kondycji ciała, biegunka oraz osłabiony układ immunologiczny. Skutkiem będzie zrogowacenie błony śluzowej żwacza, ropnie wątroby, ale też zaburzenia płodności i problemy zdrowotne racic. Nierozpoznana forma przewlekła w krótkim czasie prowadzi do wybrakowania.

Podstawą diagnostyki kwasicy jest obserwacja krów

W fazie podklinicznej zazwyczaj nie widzimy typowych objawów choroby. Jednak wnikliwa obserwacja pojedynczych osobników dostarczy wielu informacji. Na kontrolę stanu zdrowia zwierząt w stadzie musimy znaleźć czas!

Agrarsklep

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Pakiet: Mastitis + Rozród bydła

Płacisz tylko

35,50 zł

Cena regularna 75,00 zł

SPRAWDŹ
U pojedynczych osobników na nadmierne zakwaszenie żwacza może wskazywać:
  • spadek produkcji mleka,
  • spadek poboru paszy i wody,
  • spadek aktywności przeżuwania (parametr łatwo mierzalny przy elektronicznej rejestracji aktywności przeżuwania) < 50% leżących krów przeżuwa;
  • redukcja motoryki żwacza,
  • lekka, zmienna biegunka z widoczną znaczą ilością niestrawionych elementów paszy,
  • spadek kondycji nawet do stanu wychudzenia (BCS < 2,5),
  • nastroszona sierść,
  • słaba odpowiedź immunologiczna po podaniu szczepień,
  • zwiększone ryzyko infekcji,
  • częste występowanie mastitis i chorób racic.

Stado pod kontrolą

Ze względu na to, że częstą przyczyną kwasicy żwacza są błędy w żywieniu, trzeba pamiętać, że problem może dotyczyć wielu (wszystkich?) osobników w stadzie. Dlatego poza obserwacją pojedynczych osobników wykonujemy dodatkową kontrolę. Na zaburzenia w stadzie wskazują:
  1. zawartość tłuszczu poniżej 3,6%; 45% krów w stadzie we wczesnej laktacji ma spadek tłuszczu w mleku o 0,4% w stosunku do poprzedzającego miesiąca,
  2. iloraz tłuszczu do białka w mleku jest bliski 1,0 lub poniżej 1,0,
  3. bilans kwasowo-zasadowy w moczu poniżej 83 mmol/l 
  4. zaburzona płodność: spadek odsetka ciąż, cysty jajnikowe, stany zapalne macicy,
  5. kontrola paszy (< 16,0% włókna surowego w s.m., < 320 g strukturalnego włókna surowego/100 kg masy przyżyciowej, >25% cukru i skrobi – szczególnie należy uważać przy niedoborze struktury z jednoczesną nadwyżką węglowodanów łatwo strawnych, >2 kg paszy treściwej na każdy odpas, selektywne pobieranie paszy, dodatki paszowe, stosunek liczby zwierząt do dostępności do stołu paszowego).
Obok przestrzegania podstawowych zasad żywienia, kontrolujmy też paszę pod kątem ewentualnej podklinicznej kwasicy żwacza. Hodowca musi ściśle współpracować z lekarzem weterynarii, by w razie jakichkolwiek wątpliwości, szybko zdiagnozować problem w wprowadzić ewentualne leczenie.

  • Luźny kał, zanieczyszczone krowy i słabe przeżuwanie mogą być oznaką (subklinicznej) kwasicy żwacza.


Prof. Katrin Mahlkow-Nerge
Zdjęcia: Hilbk Kortenbruck
r e k l a m a

Polecany artykuł

Elita Dobry Hodowca 6/2020

Elita Dobry Hodowca 6/2020

  • Dzięki paszowozom rolnicy mogą oszczędzają paszę z TMR-em;
  • Obory lekkie, otwarte i tanie;
  • Profilaktyka gorączki mlecznej;
  • Jak ograniczyć koszty paszy?
  • Jak nawozić gnojowicą w sposób bezpieczny i niskoemisyjny?
  • Jak obliczyć ślad CO2 dla mleka?
  • Jak Fonterra wpływa na światowy rynek mleka?
Zamów prenumeratę
r e k l a m a
r e k l a m a

Polecane z TPR

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody