Woda to składnik numer jeden krów wysokowydajnych. Potrzebują jej od 150–180 litrów dziennie dla dobrej przemiany materii oraz do utrzymania wysokiej wydajności. Ważne jest, aby krowy o wysokim potencjale genetycznym i zdrowotnym, otrzymywały wodę, której jakość nie budzi żadnych zastrzeżeń. W codziennej pracy weterynaryjnej obserwuje się, iż krowy oraz cielęta są bardzo wrażliwe na bakteriologiczne zanieczyszczenie wody pitnej. Wrażliwość organizmu na wodę złej jakości może ujawniać się w problemach trawiennych u cieląt, a nawet w podwyższonej liczbie komórek somatycznych w mleku oraz złym stanie zdrowia wymienia i racic u krów dorosłych. Pogorszony smak wody powoduje spadek jej pobierania, co bezpośrednio wpływa na poziom wydajności. Ponadto woda obciążona bakteriologicznie może prowadzić do niedokładnego czyszczenia urządzeń udojowych. Bakterie zalegające w przewodach prowadzą do problemów z kondycją wymienia. W codziennej pracy na mlecznych fermach często mamy do czynienia z podwyższoną ilością komórek somatycznych oraz zbyt wysokim wskaźnikiem zachorowalności na mastitis – mówi lekarz weterynarii André Hüting.
...
StoryEditor
Uwaga na niebezpieczne biofilmy bakteryjne
Niska jakość wody pitnej obniża wydajność oraz może prowadzić do wystąpienia chorób u krów i cieląt. Poniżej wskazówki dotyczące profesjonalnej dezynfekcji wody podane przez dwóch ekspertów.