W badaniu żywieniowym, przeprowadzonym w gospodarstwie Neumuehle, należącym do Uniwersytetu Giessen oraz Szkoły Wyższej Bingen, badano wpływ ekstraktów z wytłoczek winogronowych oraz z pestek na zdrowie oraz wydajność krów w fazie przejściowej.
Polifenole łagodzą zaburzenia przemiany materii
Krowy, w okresie od trzech tygodni przed porodem i do pięciu tygodni po porodzie są szczególnie podatne na zaburzenia metaboliczne. Częściej  występują u nich  takie choroby jak: ketoza, mastitis, gorączka mleczna czy przemieszczenie trawieńca. Ponadto narażone są na występowanie zespołu stłuszczonej wątroby.
Dzięki zastosowaniu suplementów zawierających polifenole (znajdują się w ekstrakcie z pestek winogron) można uniknąć tych negatywnych skutków zaburzeń przemiany materii. 
28 krów rasy hf podzielono na dwie grupy (doświadczalną i kontrolną), w każdej grupie znajdowały się po cztery pierwiastki i dziesięć wieloródek. Do dawki pokarmowej w grupie doświadczalnej dodano 170 g (1% suchej masy) dodatku żywnościowego zawierającego fitogen. 
Dodatek wytłoków z winogron zmniejszył obciążenie wątroby
Pobranie suchej masy w obydwu grupach...

