StoryEditor

Wytłoki z winogron łagodzą zaburzenia przemiany materii u krów

Ekstrakt z wytłoczek oraz z pestek winogron polepsza przemianę materii, a co za tym idzie, wpływa korzystnie na zdrowie oraz wyniki produkcyjne mleka we wczesnej fazie laktacji.

19.10.2019., 00:00h
W badaniu żywieniowym, przeprowadzonym w gospodarstwie Neumuehle, należącym do Uniwersytetu Giessen oraz Szkoły Wyższej Bingen, badano wpływ ekstraktów z wytłoczek winogronowych oraz z pestek na zdrowie oraz wydajność krów w fazie przejściowej.

Polifenole łagodzą zaburzenia przemiany materii

Krowy, w okresie od trzech tygodni przed porodem i do pięciu tygodni po porodzie są szczególnie podatne na zaburzenia metaboliczne. Częściej  występują u nich  takie choroby jak: ketoza, mastitis, gorączka mleczna czy przemieszczenie trawieńca. Ponadto narażone są na występowanie zespołu stłuszczonej wątroby.

Dzięki zastosowaniu suplementów zawierających polifenole (znajdują się w ekstrakcie z pestek winogron) można uniknąć tych negatywnych skutków zaburzeń przemiany materii.

28 krów rasy hf podzielono na dwie grupy (doświadczalną i kontrolną), w każdej grupie znajdowały się po cztery pierwiastki i dziesięć wieloródek. Do dawki pokarmowej w grupie doświadczalnej dodano 170 g (1% suchej masy) dodatku żywnościowego zawierającego fitogen.

Dodatek wytłoków z winogron zmniejszył obciążenie wątroby

Pobranie suchej masy w obydwu grupach...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
W badaniu żywieniowym, przeprowadzonym w gospodarstwie Neumuehle, należącym do Uniwersytetu Giessen oraz Szkoły Wyższej Bingen, badano wpływ ekstraktów z wytłoczek winogronowych oraz z pestek na zdrowie oraz wydajność krów w fazie przejściowej.

Polifenole łagodzą zaburzenia przemiany materii

Krowy, w okresie od trzech tygodni przed porodem i do pięciu tygodni po porodzie są szczególnie podatne na zaburzenia metaboliczne. Częściej  występują u nich  takie choroby jak: ketoza, mastitis, gorączka mleczna czy przemieszczenie trawieńca. Ponadto narażone są na występowanie zespołu stłuszczonej wątroby.

Dzięki zastosowaniu suplementów zawierających polifenole (znajdują się w ekstrakcie z pestek winogron) można uniknąć tych negatywnych skutków zaburzeń przemiany materii.

28 krów rasy hf podzielono na dwie grupy (doświadczalną i kontrolną), w każdej grupie znajdowały się po cztery pierwiastki i dziesięć wieloródek. Do dawki pokarmowej w grupie doświadczalnej dodano 170 g (1% suchej masy) dodatku żywnościowego zawierającego fitogen.

Dodatek wytłoków z winogron zmniejszył obciążenie wątroby

Pobranie suchej masy w obydwu grupach  było jednakowe. Krowy z grupy doświadczalnej z dodatkiem żywieniowym produkowały dziennie 3,6 kg mleka więcej, z większą zawartością białka. Zawartość tłuszczu  w wątrobie (-40%)  oraz poziom cholesterolu (-21%) były w grupie doświadczalnej wyraźnie niższe, a co za tym idzie, zmalało w tej grupie ryzyko stłuszczenia wątroby.

Stężenie hormonu  FGF21 (-62%) zostało zredukowane. Hormon ten współdziała przy stanach zapalnych oraz gdy przemiana materii musi się dopasować do braków energetycznych. Spadek ten może być rozumiany jako zmniejszenie stresu obciążenia dla wątroby.

Czy stosowanie wytłoków z winogron się opłaca?

Przy cenie 30 centów za kg i 56-dniowym stosowaniu preparatu z wytłoków z winogron  (cena za kg 1 euro),  powinien się wytworzyć zysk w wysokości 51 euro na krowę, wynikający z samego tylko  zwiększenia produkcji mleka.
Zdjęcie: Unsplash
27. lipiec 2024 09:00