StoryEditor

Wytłoki z winogron łagodzą zaburzenia przemiany materii u krów

Ekstrakt z wytłoczek oraz z pestek winogron polepsza przemianę materii, a co za tym idzie, wpływa korzystnie na zdrowie oraz wyniki produkcyjne mleka we wczesnej fazie laktacji.

19.10.2019., 00:00h
W badaniu żywieniowym, przeprowadzonym w gospodarstwie Neumuehle, należącym do Uniwersytetu Giessen oraz Szkoły Wyższej Bingen, badano wpływ ekstraktów z wytłoczek winogronowych oraz z pestek na zdrowie oraz wydajność krów w fazie przejściowej.

Polifenole łagodzą zaburzenia przemiany materii

Krowy, w okresie od trzech tygodni przed porodem i do pięciu tygodni po porodzie są szczególnie podatne na zaburzenia metaboliczne. Częściej  występują u nich  takie choroby jak: ketoza, mastitis, gorączka mleczna czy przemieszczenie trawieńca. Ponadto narażone są na występowanie zespołu stłuszczonej wątroby.

Dzięki zastosowaniu suplementów zawierających polifenole (znajdują się w ekstrakcie z pestek winogron) można uniknąć tych negatywnych skutków zaburzeń przemiany materii.

28 krów rasy hf podzielono na dwie grupy (doświadczalną i kontrolną), w każdej grupie znajdowały się po cztery pierwiastki i dziesięć wieloródek. Do dawki pokarmowej w grupie doświadczalnej dodano 170 g (1% suchej masy) dodatku żywnościowego zawierającego fitogen.

Dodatek wytłoków z winogron zmniejszył obciążenie wątroby

Pobranie suchej masy w obydwu grupach...
Ten artykuł jest dostępny wyłączenie dla Prenumeratorów Elita
Zyskaj dostęp do tego i innych wyjątkowych artykułów
21. listopad 2024 20:14