Istnieją kiszonki o średniej jakości fermentacji, które mocno się zagrzewają i w konsekwencji są niechętnie pobierane przez zwierzęta. Co może mieć wpływ na wtórną fermentację i jak prawidłowo postępować by uniknąć strat?
1. Krótki czas podsuszania wynoszący maksymalnie 36 godzin
Zbyt długi czas podsuszania na polu prowadzi do utraty bogatego w energię cukru roślinnego, który jest podstawą szybkiego procesu fermentacji. Ponadto wydłuża się aktywność enzymów proteolitycznych, co prowadzi do obniżenia jakości białka surowego. W przypadku roślin zwiędniętych dolne liście często zanieczyszczone są przez drożdżaki oraz pleśń.
2. Wysokość cięcia na co najmniej 7 cm
Zbyt niskie cięcie zwiększa ilość popiołu w kiszonce. Poza tym, do kiszonki wprowadzane są niepożądane szkodniki fermentacji, takie jak enterobakterie i bakterie clostridium. Ostatecznie zbyt niskie koszenie - poniżej 7 cm- uszkadza darń oraz spowalnia jej ponowny wzrost. Wydłuża to czas odchwaszczania oraz obniża jakość użytków zielonych.
3. Zagęszczenie: minimum 215 kg sm/m3
Często nie udaje się osiągnąć odpowiedniego zagęszczenia, czego przyczyną jest w...