Żywienie to zdecydowanie jeden z największych kosztów w produkcji mleka. Pochłania ono często ponad 60% kosztów bezpośrednich, a w odniesieniu do kosztu całkowitego stanowi wciąż 45%. Ponieważ koszty pasz stanowią największą ich część, mogą również znacząco wpłynąć na rentowność produkcji mleka. Przez żywienie można zatem sporo zaoszczędzić. Jednak cena zakupionej paszy ma tylko niewielki wpływ na rzeczywisty koszt żywienia. To co o nim decyduje, to jak największa ilość uzyskanego mleka przy możliwie najniższym udziale paszy treściwej. Chroni to nie tylko naszą kieszeń, ale również jest korzystne dla zdrowia krów. W związku z tym nasuwa się pytanie, jaki jest optymalny udział paszy treściwej w naszym gospodarstwie? Wiadomo, że:
- niedobór pasz objętościowych bogatych we włókno prowadzi do spadku pH w żwaczu (ryzyko kwasicy)
- zbyt bogata struktura dawki prowadzi do spadku w pobraniu suchej masy
- przy dużym udziale paszy treściwej, kiszonki słabej jakości nie mogą zostać skompensowane
- w trakcie laktacji można zastąpić paszę treściwą przez wysokowartościową paszę objętościową.
W ramach projektu OptiKuh w czasie...