Jej wysoka wartość energetyczna pochodzi przede wszystkim z wysokiej zawartości skrobi i tłuszczu w ziarnie. Kiszonka z kukurydzy jest paszą smakowitą dla zwierząt, łatwą w zakiszaniu i ma dość niski koszt produkcji. Dużo jednak zależy od terminu zbioru, sposobu jej przygotowania oraz warunków przechowywania, co przekłada się na jej jakość.
Dobór odpowiedniej odmiany kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę to pierwszy i fundamentalny krok na drodze do uzyskania wzorowej kiszonki.
Produkcja kukurydzy kiszonkowej, w odróżnieniu od kukurydzy ziarnowej, nie kończy się na polu, a dobrą jakość plantacji trzeba w odpowiednim terminie zebrać i dobrze zakonserwować, by tej jakości nie stracić.
Hodowla Limagrain oferuje specjalnie wyselekcjonowane odmiany kukurydzy dedykowane potrzebom żywieniowym bydła mlecznego, o wysokiej strawności włókna. Dlatego szczególną uwagę przywiązujemy do jakości zakiszania kukurydzy, właśnie po to, aby kiszonka najlepszej jakości trafiała na stół paszowy. Trzy lata temu postanowiliśmy dokładnie przyjrzeć się jakości sporządzanych w Polsce kiszonek z kukurydzy. W ten sposób powstał projekt „Ekspert kisz...