Wyliczona „na papierze” dawka ma zapewniać produkcję na poziomie ok. 35 litrów na krowę. I chociaż naszemu stadu nic nie dolega, w praktyce uzyskujemy średnio 32 l. Co powoduje te różnice? Często bagatelizowany jest fakt, iż dawka zadawana nie pokrywa się z dawką wyliczoną. Nieprawidłowe rozdrobnienie czy niewłaściwa kolejność mieszania mogą powodować niejednorodną strukturę dawki, a co za tym idzie, jej mniejszą wydajność.
Doradcy żywieniowi z firmy Diamond V opracowali metodę kontroli TMR-u, pomagającą eliminować typowe błędy związane z jego zadawaniem.
Kontroli tej poddawane są poniższe elementy:
- Wóz paszowy – technika i dokładność.
- Kontrola obciążenia maszyny oraz procesu mieszania.
- Zarządzanie stołem paszowym.
- Zgranie procesów zadawania paszy z dojem, częstotliwością usuwania obornika (zgarniacze ew. roboty czyszczące), jak również z wymianą ściółki, czyszczeniem boksów itp.
- Organizacja składowania paszy, efektywność pracy.
Punkt centralny – wóz paszowy
Wóz paszowy pracuje każdego dnia przez wiele godzin. Duże obciążenia maszyny prowadzą do zużywania się części, co automatycznie wpływa na zmianę struktur...