W cyklu mocznikowym amoniak zostaje przetworzony na mocznik, który z krwią przedostaje się m.in. do gruczołu mlekowego krów. Główną drogą usuwania mocznika z organizmu jest wydalanie z moczem. Koncentracja mocznika we krwi może ulegać znacznym wahaniom, a jego zawartość determinowana jest ilością substancji energetycznych. Należy jednak zaznaczyć, że na poziom mocznika w mleku mają wpływ również takie czynniki jak:
- rasa,
- wydajność mleka,
- wiek zwierząt,
- okres laktacji
- godziny doju.
Co wpływa na poziom mocznika w mleku?
Na wydajność mleczną decydująco wpływa dokładne zbilansowanie dawki pokarmowej z zapotrzebowaniem krowy. Bardzo duży wpływ na wydajność i skład mleka ma wiek, stan zdrowia krowy, sposób zasuszania i zdolności rozrodcze, a ponadto stadium i przebieg laktacji oraz długość jej trwania.
Krowy w pierwszych tygodniach laktacji mają w mleku mało mocznika, co wynika z naturalnej fizjologii krów po wycieleniu. Z początkiem laktacji następuje szybki wzrost wydajności mlecznej, któremu towarzyszy brak apetytu. Wraz z rozwojem laktacji i poprawą apetytu, wzrasta wydajność, ale również zwiększa się ilość mocznika w mleku....